Епилепсията у нас се лекува незаконно заради липса на медикаменти

Епилепсията у нас се лекува незаконно заради липса на медикаменти
468×60 – top

България ще отбележи за четвърта поредна година Международния ден на епилепсията с редица събития и консултации за болните, а НДК ще бъде оцветен в лилаво. Това стана ясно на пресконференция, на която бяха събрани най-добрите специалисти, които лекуват заболяването при деца и възрастни у нас.

Доц. Д-р Петя Димова, детски невролог в Центъра по епилепсия при УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и председател на Дружество против епилепсия – член на ILAE, отбеляза кой е основният проблем при лечение на епилепсия у нас – липсата на медикаменти за някои видове, а за други – липсата на евтини лекарства.

„Липсват важни медикаменти за лечение на това заболяване в България и затова те се закупуват от други страни“, каза докторът.

От нейните думи стана ясно, че в Европейския парламент има 64 адвокати, които се занимават с епилепсия и само България няма представител. Но сега Цветелина Пенкова от БСП се е съгласила да бъде адвокат от страна на България на епилепсията в Европейския парламент.

В тази връзка проф. Иван Литвиненко, детски невролог и началник на клиниката в Педиатрията, добави, че на пазара у нас стъпват все нови и скъпоструващи лекарства, а старите и евтините ги няма.

„Старите и по-евтини лекарства са необходими за лечение на епилепсия, особено при пристъпи на деца, но чисто икономически за фирмите не е изгодно и няма кой да ги внесе“, обясни проблемът лекарят.

„Ние правим това, което не е редно и е закононарушение, нерегламентирано лечение на заболяването в клиниките. Търсим лекарства от съседни държави – Гърция, Турция, Македония, и понякога, когато лекарите пътуват, купуват нужните лекарства. Играем на амбулантна търговия, и то по време на пътечно лечение“, уточни проф. Литвиненко.

Д-р Димитрина Христова, педиатър и детски невролог в болница „Здравето“, разказа как се действа с лекарствата: „В момента се купува от чужбина евтино и спасяващо средство, тъй като фирмите нямат икономически интерес да го вкарват в страната, защото била висока таксата за регистрация – има го в Турция и Гърция, а с него може да се спре пристъпът“.

Лекарите дадоха пример от преди 20 дни с дете с тежка кърмаческа епилепсия, за което не е имало „митрадиазепам“. В крайна сметка лекарството е намерено от Германия. Отбелязана бе и липсата на „фенобарбитал“ който българските лекари и родители купуват от Македония, Румъния и Гърция.

„Това не е лекарство, което може да бъде заменено – евтините лекарства ги няма, а новите не са приложими за детска възраст“, каза д-р Христова.

Специалистите съобщиха, че преди 3 месеца са запитали по въпроса Министерството на здравеопазването и от тяхна страна е обещано, че се преговаря с фирма да внася лекарствата. С огорчение бе отбелязано, че на пресконференцията няма представител на министерството.
Иначе през годините има напредък в лечението на епилепсия у нас. Това каза доц. д-р Михаил Околийски от Световната здравна организация, който изтъкна, че 70% могат да се намалят пристъпите чрез навременна интервенция, достъп до лекарства и информационни кампании.
Министерството на здравеопазването разработва новата Национална стратегия за здраве 2020, която да определи приоритетите и да покаже къде ще се положат най-големи усилия.

Доц. Д-р Красимир Минкин, който е началник на клиниката по епилептична хирургия при УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, също се похвали, че в лечението на епилепсия у нас има огромно развитие през последните 10 години.

„Сега Франция, Германия изпрашат пациенти към български лекари, тъй като страната е на европейско ниво в диагностиката и апаратурата. Не се изискват никакви консултации в чужбина. Дори при тежки случаи на деца Фондът за лечение винаги поставя отрицателен отговор, тъй като у нас няма нещо, което да липсва при лечението на епилепсия“, каза Минкин.

468×60 – bottom

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom