Проучване сочи: Две трети от често срещаните странични ефекти от ваксините се дължат на ефекта ноцебо

Проучване сочи:  Две трети от често срещаните странични ефекти от ваксините се дължат на ефекта ноцебо
468×60 – top

Повече от две трети от често срещаните странични ефекти, които хората изпитват след COVID ваксина, могат да бъдат приписани на обратната версия на плацебо ефекта – т.нар. ефект ноцебо, а не на самата ваксина, твърдят изследователи, цитирани от The Guardian.

Учени в САЩ са анализирали данни от 12 клинични изпитвания на ваксини срещу COVID и са установили, че ефектът ноцебо представлява около 76% от всички често срещани нежелани реакции след първата доза и почти 52% след втората доза.

Тези констатации предполагат, че значителна част от по-леките странични ефекти, като главоболие, краткотрайна умора и болка в ръцете, не се провокират от съставките на ваксината, а от други фактори, за които се смята, че генерират ноцебо отговора, в това число тревожност, напрегнато очакване и неправилно приписване на връзка между различни заболявания и ваксинирането.

С оглед на получените резултати изследователите твърдят, че по-добрата обществена информираност за ноцебо ефекта може да подобри отношението на хората към COVID ваксината, защото ще повлияе на излишните съмнения и неоснователните опасения, които карат някои хора да се колебаят.
„Да се каже на пациентите, че манипулацията има странични ефекти, които са подобни на плацебо леченията, всъщност намалява тревожността и кара пациентите да отделят малко време, за да обмислят страничния ефект“, коментира проф. Тед Капчук, експерт по глобални здравна и социална медицина в Медицинското училище в Харвард и старши автор на изследването. Той е категоричен, че са необходими повече изследвания в тази насока.

Проф. Капчук и д-р Джулия Хаас от Медицинския център Beth Israel Deaconess в Бостън са анализирали нежеланите събития, съобщени по време на няколко клинични изпитвания на ваксини срещу COVID. В техните рамки са били обособявани и плецебо групи, като на хората от тях са били поставени инжекции с обикновен физиологичен серум.

Проучването не е разглеждало тежки и рядко странични ефекти като кръвни съсиреци или сърдечни възпаления.

В публикация по темата в списанието Jama Network Open изследователите описват как след първа игла повече от 35% от хора в плацебо групите са имали така наречените „системни“ странични ефекти, като главоболие и умора, а 16% са съобщавали за специфични локални симптоми – болка в ръката, зачервяване или подуване на мястото на инжектиране. Както се е очаквало, получилите първа доза са били по-предразположени към странични ефекти.

Около 46% са съобщили за системни симптоми, а две трети са се оплакали от болка в ръката или други локализирани симптоми на мястото на инжектиране.

Когато изследователите анализирали страничните ефекти след втора игла, установили, че честотата на главоболието или други системни симптоми е почти два пъти по-висока в групата с ваксина в сравнение с групата на плацебо, съответно 61% и 32%.

Разликата била още по-голяма за локалните ефекти – те достигали до 73% сред ваксинирането в сравнение с 12% в групата на плацебо.

Като цяло изследователите изчисляват, че приблизително две трети от често срещаните странични ефекти, съобщени в изпитванията на COVID ваксини, се дължат на ноцебо ефекта и това се отнася най-вече за главоболието и умората, които в много листовки за тях се посочват като най-честите нежелани реакции след ваксинация.

„Повечето изследователи са на мнение, че на пациентите трябва да се казва по-малко за страничните ефекти, за да се намали тревожността им. Мисля, че това е грешно. Честността е пътят“, категоричен е проф. Капчук.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom