Месец преходен период нужен за е-рецептите

Месец преходен период нужен за е-рецептите
468×60 – top

Аптеките ще имат нужда от поне месец преходен период, свързан с издаването на електронната рецепта. Това заяви за Zdrave.net председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Припомняме, в средата на декември стана ясно, че първите електронни рецепти, част от процеса по въвеждане на електронно здравеопазване у нас, са вече факт, а срокът за привеждане на софтуерите в аптечната мрежа в съответствие със системата е 1 май.

По думите му почти всички аптеки в страната ще имат готовност да изпълняват електронни рецепти към тази дата. Най-големите софтуери отдавна са готови, изтъкна той.

„Нужен е преходен период, защото съществува опасност от грешки при въвеждането на националните кодове, тъй като те се вкарват ръчно и това може да доведе до визуализиране на екрана на различни лекарства и съответно грешки при отпускането им, което е много опасно“, поясни той. Този период е нужен, за да може електронните рецепти да се предписват заедно с хартиените и така да се контролира дали отпусканите лекарства са тези, които са предписани. В момента електронните рецепти, които се предписват, са прекалено малко, за да може да се осъществи такъв тип контрол, поясни той.

„Най-вероятно и известно време самите лекари също ще продължат да изписват медикаментите на хартия, за да се чувстват сигурни, че те ще се изпълнят по правилен начин. Самият процес се забави много още със стартирането на реалните предписания. В някои случаи лекарите се притесняват да предписват електронни рецепти, в други случаи нямат техническа възможност за това, защото и при тях трябваше да се премине през софтуерни промени“, каза още той.

Нужно е да се направят и някои промени, свързани с рецептурните книжки, допълни още председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки. В момента продължават да се използват хартиените книжки, защото няма как да се контролира кога е отпусната предходната, а това е важен контрол, който се изисква от аптеките, поясни той.

Съгласно промените, залегнали в наредбата за предписване и отпускане на лекарствени продукти, при осигурени технически и организационни условия от Министерството на здравеопазването и НЗОК аптеките са длъжни да приведат дейността си по предписване и отпускане на лекарствени продукти само с електронни предписания не по-късно от 1 май 2021 г., като дотогава се издават и обработват и рецепти на хартиен носител.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom