ЕMA разреши Paxlovid на Pfizer за лечение на пациенти с COVID над 18 години

ЕMA разреши Paxlovid на Pfizer за лечение на пациенти с COVID над 18 години
468×60 – top

Европейската агенция по лекарствата (EMA) даде зелена светлина за антивирусния препарат на Pfizer Paxlovid за лечение на пациенти с COVID-19 над 18 години, които не се нуждаят от допълнителен кислород и са изложени на риск от тежка коронавирусна инфекция, съобщи пресслужбата на лекарствения регулатор.

Комитетът по лекарствата в хуманната медицина (CHMP) на EMA препоръча издаване на условно разрешение за употреба, след като определи основните насоки за употребата му при спешни случаи още в края на миналата година.

Paxlovid е първото перорално антивирусно лекарство срещу коронавирус, което навлиза в Европа. Препаратът съдържа две активни вещества – PF – 07321332 и ритонавир (ritonavir), в две различни таблетки.

PF-07321332 действа, като намалява способността на SARS-CoV-2 да се размножава в тялото, докато ритонавир удължава действието на PF-07321332, позволявайки му да остане по-дълго в тялото и да се задържи на нива, които засягат репликацията на коронавируса.

За да достигне до заключението си, CHMP е оценил данни от проучване, включващо пациенти с COVID-19, което доказва, че лечението с медикамента значително намалява броя на хоспитализациите и смъртните случаи при пациенти, които имат поне едно основно състояние, което ги излага на риск от тежък COVID.

По-голямата част от пациентите в проучването са били заразени с варианта делта. Според данни от лабораторни изследвания, се очаква Paxlovid също така да действа срещу омикрон и други варианти, посочват от EMA.

Ползите от лекарството са по-големи от рисковете при употребата му и CHMP ще изпрати препоръките си до Европейската комисия за бързо издаване на решение, което ще даде възможност то да достигне до пациентите във всички държави на общността, допълват оттам.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom