Заключително събитие по проект на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене”

Заключително събитие по проект на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене”
468×60 – top

Вече 6 години доброволните консултанти на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ работят за това да има повече кърмени бебета в България. През този период те разшириха мрежата си, натрупаха опит и разбраха, че за да бъде работата им още по-ефективна, има нужда да се придвижат на по-високо ниво като организация.

Затова в края на 2014 година започнаха изпълнението на проект „Устойчиво развитие на подкрепата за кърмещите жени в България”, финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИП и реализиран с подкрепата на УНИЦЕФ България. За да може да се види как на практика това вече се е случило, търсят надежден партньор в лицето на норвежката организация „Амехйелпен“ (Ammehjelpen), една от най-старите и успешни организации в света, работещи по подхода „Майки подкрепят майки“ в сферата на кърменето.

Ето какво успяха да направят те за изминалите 18 месеца:

– Създадоха мрежа от местни координатори в градовете с повече работещи консултанти по кърмене към организацията – Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София и Стара Загора.

– Срещнаха се с представители от партньорската организация от Норвегия, за да обменият опит и добри практики в подкрепата на кърмещите жени.

– Преминаха през обучение по стратегическо планиране и изработиха средносрочен стратегически план за дейността на организацията за периода 2015-2020.

– Стандартизираха обучителната си програма за подготовка на доброволни консултанти по кърмене

– Проведоха обучение за нови доброволни консултанти и за медицински лица.

Ако искате да научите повече и да се запознаете с част от новите консултанти, заповядайте на 21 април 2016 г. (четвъртък) от 11 ч. в зала „Мати“ (малката сграда на НДК) на заключителното събитие по проекта.

Национална асоциация „Подкрепа за кърмене” е една от двете организации в България, които работят по подхода „Майки подкрепят майки“. Организацията е създадена през 2010 г. под егидата на Националния комитет по кърмене към Министерство на здравеопазването, за да обедини и фокусира усилията за подкрепа, защита и насърчаване на кърменето в България. За този период в рамките на вече 8 обучения са подготвени около 180 доброволни консултанти по кърмене от градовете София, Варна, Пловдив, Плевен, Пазарджик, Благоевград, Стара Загора, Бургас и др. Освен директната подкрепа на кърмещите майки организацията има за цел да оказва въздействие за положителна промяна на политиките и условията на средата, възпрепятстващи успешното кърмене. Интернет сайт на организацията: www.podkrepazakarmene.com

Ammehjelpen е неправителствена хуманитарна организация в Норвегия, създадена през 1968 г., която обединява майки, предоставящи доброволно консултации и подкрепа на други майки за кърмене. Мисията на организацията е да работи за общество, в което кърменето активно се насърчава, защитава и подкрепя. Организацията предоставя подкрепа за кърмене в общността, и същевременно работи на национално ниво за защита, насърчаване и подкрепа на кърменето. Разполага с мрежа от местни групи за подкрепа и индивидуални консултанти, които предоставят информация, съвети и консултации на майки по проблеми на кърменето по телефона и по електронен път. Интернет сайт на организацията: www.ammehjelpen.no

„Майки подкрепят майки” е подход, при който жени с успешен опит в кърменето на собствените си деца и преминали през последващо обучение предоставят подкрепа, актуална информация и предават базисни умения и знания за успешно кърмене. В традиционните общества тази подкрепа се оказва в рамките на семейството и малката общност, тъй като кърменето е част от ежедневието. Промените в начина на живот през последните десетилетия налагат намирането на алтернативни форми, които да заменят традиционните и да посрещнат потребностите на бременните и кърмещите жени, живеещи в едно все по-урбанизирано общество. „Майки подкрепят майки” е един от подходите за подкрепа с доказана висока ефективност в световен мащаб и изискващ малко средства.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom