Проф. Кантарджиев: Заради противоречиви послания няма доверие в лекарите

Проф. Кантарджиев: Заради противоречиви послания няма доверие в лекарите
468×60 – top

Ако имаше съзнание у хората, нямаше да имаме по над 3000 нови случая на ден, а по 300 на ден. Това заяви пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.

Според него заради противоречивите послания хората са се объркали. „Липсва контрол и съзнание. Най-лошото е, че се разруши доверието в лекарите заради противоречащите неща, които се говорят“, коментира директорът на НЦЗПБ.

Запитан дали одобрява предложените вчера мерки от Министерството на здравеопазването, той коментира: „Като специалист винаги съм говорил за необходимостта от мерки, че трябва да се подходи спокойно, да не се прекалява със строгостта на мерките и да се осигури нормалност за тяхното провеждане“.

Според него обаче хората трябва да се убедят в ползата от тях. Той обясни, че до 14 ноември случаите на COVID-19 у нас са се увеличавали главоломно и оттогава сме в едно плато, което обаче е крехко. За да се задържи това ниво, хората трябва да носят маски, да спазват дистанция и да не се събират на големи групи, обясни специалистът.

По думите му 85% от хората спазват мерките, а 15% – не, и трябва да има контрол за тях.

Яснота дали мерките сработват ще има едва след 2-3 седмици, каза още той.

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *