АБЗ: 350 000 души са застраховани допълнително към момента

АБЗ: 350 000 души са застраховани допълнително към момента
468×60 – top

Не можем да се страхуваме, че някой ще печели от здравето ни, каза Сегашната концепция предвижда създаването на нови здравноосигурителни фондове. Към днешна дата голяма част от членовете на АБЗ имат дейности по доброволно здравно застраховане. Конкуренцията в нашия сектор я има. Ние имаме близо 350 000 души застраховани и 100 млн. лв. приходи. Тези наши клиенти са удовлетворени от качеството на медицинските услуги, които ние предлагаме. Смятам, че този опит е ценен и може да бъде използван в бъдещите етапи на реформата.

Това каза членът на УС на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и председател на здравната комисия към Асоциацията Кирил Бошов по време на днешната кръгла маса, на която беше представена идеята на министър Ананиев за нов здравноосигурителен модел.

„Със създаването на нови здравноосигурителни фондове по наша оценка ще се изискват огромни капитали от нови участници в тази система. По-добре е да се ползват сегашните лицензирани застрахователи, които разбира се трябва да минат през прелицензиране и да отговарят на новите капиталови изисквания“, каза още Бошов.

По думите му от съществено значение е клиничните пътеки да бъдат остойностени базово и оттам нататък сектора да бъде оставен да се развива на свободен принцип..“ Тогава застрахователите ще могат да предложат на всеки български гражданин пакетът, от който той има нужда“, каза Бошов.

„Не трябва да се притеснява никой от възможността лечебните заведения да заемат мястото си в договорния процес. Дава се възмоност фондовете да договарят пряко цените за дейности с лечебните заведения и там не можем да очакваме опасности. Ако трябва да се притеснявам, че някой ще печели от моето здраве, трябва да се притеснявам, че някой печели от това, че си купувам хляб“, каза председателят на Българската болнична асоциация (ББА) Андрей Марков.

Той беше категоричен, че е недопустимо да бъде обърната системата наопаки, като искали някои от участниците в нея. „Сякаш някой ни насилва да променим всичко изоснови“, каза Марков.

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom