Овладяването на пандемията от затлъстяване и наднормено тегло изисква много съвместна работа на специалисти и общопрактикуващи лекари

Овладяването на пандемията от затлъстяване и наднормено тегло изисква много съвместна работа на специалисти и общопрактикуващи лекари

Брой 9/2019

Доц. д-р Даниела Попова, дм
Клиника по Ендокринология, болести на обмяната за лечение на метаболитни нарушения и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“

Визитка

Проф. Попова завършва висшето си образование в Медицински университет София. Придобива три специалности: по вътрешни болести през 1985 г., по ендокринология и болести на обмяната през 1995 г. и хранене и диететика през 1998 г.

Специализациите ѝ са проведени в Институт по хранене на АМН, Москва 1985 г., Национален институт по храни и хранене, Варшава 1987 г., Eвропейски сертификационен курс по затлъстяване, Атина, 2000 г., Клинично хранене, Маанстриит, 2008 г. И ESPEN.

Трудовата си кариера започва във вътрешното отделение на Окръжна болница – Търговище като ординатор. През 1979 г. започва работа в Клиниката по лечебно хранене и метаболитни заболявания на Медицинския университет, където расте от асистент до главен асистент. През 2002 г. става началник на Клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика в УМБАЛ ”Царица Йоанна-ИСУЛ”.

Проф. Попова се отличава с дългогодишна клинична, експертна, лечебно-диагностична, преподавателска дейност в областта на клиничната диететика и метаболитни заболявания.
Автор е на учебна програма по диетология за медицински колеж.

Член е на управителния съвет на Българска диабетна асоциация, на СБМС (СНМД), на ръководството на Българското дружество по хранене и диететика, на президиума на Атланто-евро-средиземноморска академия на медицинските науки, заместник-председател е на БУЛДПЕН.
Член е още на Българското дружество по ендокринология, Европейска академия на науките по хранене и затлъстяване и Европейска асоциация за изучаване на диабет.

Проф. Попова, Вие сте ръководител на единствената по рода си в страната Клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика. В какво се състои нейната специфика и какви пациенти могат да насочват към вас общопрактикуващите лекари?

Метаболитна клиника на ИСУЛ, както ни казват и както ни знаят пациентите, вече има своята не малко извървяна история. Ние посрещнахме миналата година 40-годишнината от създаването ни през 1978 г. като едно звено, насочено срещу проблемите на храненето и обмяната на веществата, за превенция и лечение на метаболитните заболявания и хранително свързаните нарушения. Това е била идеята и през годините сме се придържали към нея, макар че в условията на работа с НЗОК от 2008 г. вече сме подчинени на правилата на клиничните пътеки и трябва да се съобразяваме и с тази организация.
Но и в момента към действащите пътеки има създадени такива, които помагат на хората, които имат нарушения в храненето и обмяната. Това са заболявания, които се причисляват към заболяванията от областта на ендокринологията и болестите на обмяната на веществата.

Попитахте ме с какво сме по-различни. Обикновено колегите, които са застанали на ендокринологични места като кабинети, като практика, като клиники, преди всичко се занимават със заболяванията на щитовидната жлеза, на хипофизата, на надбъбреците, регулират диабета в амбулаторни условия. Докато по-специфичните метаболитни заболявания и хранителните нарушения остават малко по-настрани. Продължаваме да сме полезни в това направление, въпреки че по пътеките за метаболитен синдром работят и други звена. Има правила, има алгоритми, знае се какво трябва да се направи за превенция на диабета и затлъстяването. Но нашата традиция безспорно е силна и ние активно се занимаваме с това.

Работим активно и в областта на хроничната малнутриция, която касае лицата, които имат поднормено тегло, нарушен хранителен статус. Това са една много специфична група пациенти, които са претърпели операции на червата, операция на хранопровода, онкологични проблеми, или пък страдат от тревожно-депресивни състояния или други психични проблеми, които водят до увреждане на апетита, поднормено тегло, анорексия първична и вторична. Тази група пациенти по правило е и интердисциплинарна, защото освен от психиатрите, когато са свързани с психични проблеми, имат нужда и от хранителна терапия, хранителна подкрепа.

Общо взето с тях много не се занимават по другите места и звена, ние обръщаме внимание и на тези пациенти, защото това са едни сериозни нарушения в храненето.

Така че това е нашият спектър – от полюса на наднорменото тегло и свързаните с него метаболитни нарушения, повишен риск от сърдечносъдови и метаболитни заболявания до другия полюс – на поднорменото тегло и различните дефицити.

Също така наша грижа и обект са и пациентите, които имат вродени метаболитни заболявания. Те обичайно се диагностицират в детската възраст и колегите- педиатри поставят тези диагнози. Те са по-малко на брой група индивиди, но имат нужда от специфични грижи и диетични терапии. След като навършат 18 години, те идват при нас и ние се занимаваме и обгрижваме техните проблеми. Това е също една наша специфична позиция.

Имате богата традиция и в областта на диетичните режими?

В годините на нашата история, а и към настоящия момент сме експериментирали и доказвали полезния ефект на много специфични диетични режими, които могат по немедикаментозен път да повлияят доста успешно и доста ефективно метаболитните нарушения, да подобрят липидния профил, да намалят високите нива на пикочната киселина в кръвта, да подобрят глюкозния толеранс, да съдействат за по-добрия гликемичен контрол на хората с диабет.

Има доста функционални храни, създадени във времето. Ще цитирам някои от тях – обогатени с пектин плодови пюрета и напитки, обогатени с арония и екстракт от арония продукти, водноразтворими ябълкови фибри. В годините сме изпитвали и много специфични хлябове – на пълнозърнеста основа, с нисък гликимичен индекс, соеви продукти и редица други храни, които са минали през нашата практика и са получили нашата оценка за тяхното приложение – било то за превенция, било за лечение на обменните заболявания. Това също така е наше специфично направление и допълва и сегашния инструментариум, сегашния арсенал от средства, които се прилагат в областта на превенцията и лечението.

Т.е. диетотерапията и хранителната превенция е един доста неотменим елемент в общата комплексна терапия и комплексна превенция на хората, които имат метаболитни и хранителни проблеми. Заедно с подходящите медикаменти, с физиотерапията, с психотерапията, с кинезитерапията допринасят за подобряване здравното състояние на пациентите.

Кои дейности остават извън Здравната каса?

Ами, самата диетологична консултация остава извън Здравната каса. В международната класификация на болестите и международната класификация на процедурите, диагностични и терапевтични, има един такъв код за консултация с диетолог, но нашата Здравно-осигурителна каса все още не позиционира този код в пакета дейности, които тя поема. Така че, ако трябва да се направи консултация с диетолог, това се прави срещу заплащане. Разбира се, зад една такава консултация трябва да стои лекар, които има специалност по хранене и диететика, защото той е компетентното лице. И сега най-сетне, след толкова години усилия, е факт медицинският стандарт по хранене и диететика, който в момента се актуализира и чакаме в най-близко време да бъде одобрен от Министерството на здравеопазването и да се прилага в практиката.

Колегите често се нуждаят от диетологични консултации за своите пациенти, но в момента има много самоопределили се за такива специалисти диетолози, които са изкарали два-три месечни курсове някакви, в чужбина вече има доста такива опции, или дори он лайн някакви курсове, които ги определят като нутриционисти например, или като диетолози, но това не са медицински специалисти.

Когато се касае за една диетологична консултация във връзка със здравето на пациента, това трябва да бъде извършено от лекар, който първо е медик, второ – има специалност по хранене и диететика. Често пъти колегите имат и друга клинична специалност, което е всъщност най-доброто съчетание, за да бъдеш полезен за пациента. А да не говоря за фитнес инструкторите, за козметици, за всички такива хора, които действат. Пък да не говоря за интернет пространството, което е нередактирано и вътре има какви ли не съвети, които често пъти силно се отклоняват от това, което пациента трябва да получи като съвет. Това е наша много отдавнашна тревога за този тип консултации, защото се случва така че ние лекуваме сгрешените пациенти. Всяка година е модерна някаква диета. В момента се говори много за китогенната диета. Част от хората успяват успешно да отслабнат с нея, не отричам, това е факт. Но преди да се пристъпи към каквато и да е диета трябва да бъде оценено здравното състояние на пациента и да се прецени каква диета е подходяща за него. Защото ето сега изписваме една пациентка, която има множествена холелитиаза, висок холестерол. Няколко месеца преди това е практикувала тази диета, прочетена в интернет, и всъщност е получила усложнение. Така че, каквато и да е диета не може да се тръгне така без консултация с лекар.

Хората са склонни да си самоназначават диети – от списания, от приятели, от познати, от нередактирания интернет. Получават съвети, започват да ги прилагат. Да не говоря за алтернативни модели на хранене, които също са чести практикувани и се стига до доста неприятни последици за здравето.

Имате ли събития, на които присъстват и общопрактикуващи лекари и разговаряте по тези въпроси?

Аз принадлежа към Българското научно дружество по хранене и диететика, член съм на ръководството. Ние всъщност сме научното дружество, което обединява специалистите от тази област. Всяка година имаме нашите научни конференции, на 4 години конгрес. Тази година имахме във Варна през май нашата поредна научна конференция. Това е един форум, където наистина се срещат специалисти, дискутират се тези проблеми. Също така в продължение на 7-8 години много активно участвахме в издаването на списание Наука и диететика, на което аз бях главен редактор. В настоящия момент временно е замразено изданието. Още ни е болно, защото това беше единственото научно списание в България, където се публикуваха такива теми. Дано се възстанови, или пък ние да почнем да издаваме.

Участваме много активно във всички научни форуми, където се канят общопрактикуващи лекари. Например, на тази вече традиционна конференция „От науката до леглото на болния“, която прави фондация Кардиология. Колегите разбират важността на нашата тематика и организират сесии Диететика, където ние участваме. Тази година в края на септември пак ще има такъв форум и ще има сесия Диететика, където ще дискутираме тези проблеми.

Отделно от това мога да похваля с добра активност форума на обучителите по обща медицина, има такова национално сдружение на обучителите по обща медицина със седалище Пловдив. То обединява тези практики, които са база за обща медицина. Те също са ме канили, правим с тях съвместни срещи, изнасяме лекции, мисля че е полезно. А отделно от това всяка година аз организирам тематични курсове в моята клиника, те са обявени в официалния план за следдипломна квалификация на деканата на Медицински факултет – София. Всяка година поддържам тази традиция за кратки тематични курсове по затлъстяване, по диабет, по актуални проблеми на диетотерапията. Интересуващите се колеги се включват и съм имала много общопрактикуващи лекари, които са участвали в този курс. Това пак е един форум, където се поднася актуална информация.

Преди няколко години имаше и още една хубава инициатива – национален обучителен курс за общопрактикуващи лекари, който беше успешен. Посетихме 8 големи града на страната и изнесохме лекции в нашата област.

Увеличават ли се пациентите ви, има ли бум на наднормено тегло, на затлъстяване?

Определено. Това е един съвременен и растящ проблем, бих казала една пандемия и от затлъстяване, и от наднормено тегло, съпътстващия ги метаболитен синдром и диабет тип 2. Тези заболявания вървят ръка за ръка. Броят на хората с наднормено тегло е повече от половината от популацията. А когато говорим за болестно затлъстяване, те са 30 и нагоре процента. Това съвсем не е малко. Диабетът вече също е към 14 – 15%. Установеният диабет. А метаболитния синдром, който съчетава риска от диабет и сърдечносъдови заболявания, на базата на висцерално затлъстяване и инсулинова резистентност, отива към 25-30% от населението. Всички тези големи цифри са на крачка от сърдечносъдовите, мозъчни събития и артериалната хипертония. Така че, това определено е едно поле, в което много трябва да се работи. И действително с колегите общопрактикуващи лекари имаме доста сериозни съвместни задачи. Работата е там, че виждам как те работят в сегашните условия, не им остава почти никакво време за превенция. Те имат и други задачи, практиките са големи, пациентите имат и остри проблеми и по проблемите на превенцията, диетите, за корекция на теглото не остава много време да се говори.
Но сега в момента по създадените клинични пътеки колегите биха могли да насочват пациенти с болестно затлъстяване, с метаболитен синдром. Както, разбира се, и за диабета, ако водещият проблем при пациента е той, може и по тази пътека да дойде при нас. И много пациенти идват по тези пътеки, установяваме редица нарушения, с което им помагаме.

Метаболитната пътека обслужва и хората с поднормено тегло с един нисък бодимакс индекс или с бърза редукция на тегло. Приемаме също пациенти с хранителни нарушения и помагаме редица нарушения да бъдат коригирани в тази посока.

Интервюто взе: Валя Колева

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom