Затлъстяване и хранителни добавки

Затлъстяване и хранителни добавки
468×60 – top

Брой 4/2010

Д-р Димитър Пашкулев
Специалист по лечебно хранене и диетика

Различните форми на напълняване несъмнено са световен проблем с нарастваща актуалност.

♦ Алиментарно обуслобеният обезитас зачестява не само в икономически развитите държави и слоеве от населението; понякога да>ке е по-чест в страните с пре­ход като нашата поради психоген­но увеличения апетит, който се задоволява предимно с въглехидрати и лошокачествени мазнини и съответно се придружава от недоимък на аминокиселини, омега-3, витамини, минерали и други есенциални нутриенти;

♦ Обменно-хормоналните форми са в тясна форма или с метаболитния синдром в асоциация със сърдечносъдови проблеми и нарушения във въглехидратната толерантност, или със смутена щитовидна функция, която е краен резултат от също зачестяващия тиреоидит на Хашимото;

♦ Предразположението към затлъстяване от ранна възраст също нараства не само поради натрупването на пряко генетични фактори, но и вследствие на струпването на калории в ранното детство, когато все още се увеличава броят на мастните клетки т. нар. хиперпластичен обезитас.

За специалистите е ясно, че само комплексният под­ход с по-съобразно хранене, двигателен режим, превенция на социалнозначимите обменни нарушения и внимание към психопедагогичните аспекти може да резултира в значителни резултати. Хранителните добавки следва да бъдат разглеждани като част от този подход, така ще бъде намере­но тяхното истинско място в реалистичен противовес на често срещаните техни отричания и превъзнасяния.

Едни от българските фирми за хранителни добавки, които от създаването си работят и успешно прогресират в тясно сътрудничество с медицинските специалисти, са продуктите за регулиране на теглото. Фемимодел, биокорект Плкзс, бодислим Перфект, Пектолка и т. н. Особен интерес представлява най-новият им продукт Минифемин както поради високата степен на научна обоснованост като състав, така и поради насочеността му към жени­те в млада и средна възраст. Това ударение върху навременността в превантивен и регулативен аспект заслужава поощрението на специ­алистите, тъй като за съжаление то е рядко явление в нашата неориентирана към профилактиката и ранните терапевтични мерки медикосоциална сфера.

Цялостният комплекс от съставки в Минифемин предлага едно многостранно регулиране на здравословните функции на организма, паралелно с намаляване на натрупаните излишни килограми. Така азиатската центела намалява стресово предизвикания апетит, регулира мозъчните функции и кръвообращението. Клинавичето подпомага хормоналните функциите на женския организъм и има имуномодулираицо действие. Гарцинията редуцира апетита, особено за сладко, и засилва обицата обмяна на веществата, което съответно намаля­ва натрупването на липиди. Аминокиселината таурин е строителен блок за други заменими аминокисели­ни, като съдейства за белтъчно изграждане вместо за натрупване на мазнини,освен това той подобрява дейността на напречнонабраздените влакна в сърцето и скелетната мускулатура и участва в обменните процеси в ретината. витамин в3 способства за регулиране на общата обмяна и за оптималното кръвоснабдяване на тъканите. Следователно, продуктът не съдържа добавки с възбуждащо нервната система, претоварващо сърцето или с друго нежелателно странично действие, а единствено съставки, които са източници на важни нутриенти и фиторегулатори на основните жизнени функции така често подлагани на изпитание при съвременните условия на живот.

В заключение, Минифемин се очертава като перспективно допълващо средство за здравословно отслабване и тонус за жените в активна възраст.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom