Защо българското дете има нужда от мултивитамини?

Защо българското дете има нужда от мултивитамини?
468×60 – top

Брой 4/2010

Доц. Диляна Вичева
Медицински университет Пловдив

Не е тайна, че българинът е небрежен към своето здраве. Населението на развитите страни отдава нужното внимание на постоянната профи­лактика, движението, рационалното хранене, спорта. А у нас хората се обръщат към сбоя семеен лекар, само когато имат нужда от компетентна медицинска помощ.
Естествено, по-разумно е, преди да бъде оставен да се разболее, организмът да бъде подпомогнат да се справи по-лесно със стреса, умората, честите инфекции на горните дихателни пътища. Това става по няколко начина и един от тях е набавяне на естествени витамини чрез храната. За съжаление много малко от продуктите на нашия пазар имат такива. в същото време повечето ястия, които консумираме, са с отлични вкусови качества, но съдържат много въглехидрати и мазнини, които не са особено полезни за здравето.
Мултивитамините Centrum ВИТАМИНИ притежават най-пълната и 6алансирана формула в помощ на човешкото здраве. Това важи с още по-голяма сила за витамините за деца. При тяхното създаване се използват изключително природни, напълно безопасни и с най-меко действие биологично активни компоненти което позволява прилагането им от най-ранна възраст.

Качества и предимства на Centrum Junior Pro
♦ Дъвчащи таблетки с приятен малиново-лимонов вкус. Те се възприемат като лакомство и награ­да, а не като лекарство и задължение.
♦ всяка таблетка наистина съдържа 21 витамина, минерала и микроелемента, незаменими за детския организъм.
♦ Осигурява на децата особено важния за растежа витамин А, подпомага изграждането и развитието на епителните клетки на лигавиците и кожата и усилва устойчивостта им срещу различии патогенни агенти.
♦ Съдържа витамин в1; който участва в обменните процеси, подобрява въглехидратната обмяна и нервно-рефлекторната регулация на организма.
♦ Съдържа витамин в2, който участва в метаболизма на въглехидратите, мастите и белтъчините. Играе важна роля в поддържането на нормалната зрителна функция на очите и в синтезата на хемоглобина.
♦ Съдържа витамин в6, който
играе важна роля за оптималното функциониране на централната и периферната нервна система и участва в обмяната на хистамина.
♦ витамин в12, фолиевата киселина и желязото подпомагат здравето на кръвоносната сис­тема и съответно транспортирането на кислород и хранителни вещества до клетките, мозъчната дейност и добрата концен­трация.
♦ витамин РР оказва протективно действие върху чернодробния паренхим и подобрява оросяването на тъканите и мозъчната дейност.
♦ Увеличено съдържание на ви­тамин С и Е и на селен важни антиоксиданту укрепващи съпротивителните сили на детския организъм.
♦ витамините А, С и D, както и ксилитол и флуориди, имат голямо значение за растежа на зъбите, като витамин D играе ключова роля за абсорбиране на калция.

Centrum Junior Pro се препоръчва при деца от 4 до 12 години за:
♦ профилактика и преодоляване на хипои авитаминози;
♦ профилактика на по-честото боледуване при деца, посещаващи детска градина и училище в периоди на по-висока заболеваемост;
♦ при чести или хронифициращи се хранителни, алергични, дихателни или кожни проблеми;
♦ за преодоляване на периоди на по-интензивни физически и психи­чески натоварвания в началото на учебната година, по време на
изпити или активен спорт;
♦ при реконвалесцентни състояния след прекарани заболявания, физическо и психическо пренапрежение;
♦ при загуба на апетит и нередовно хронене, никнене на постоянни зъби и периоди на активен растеж;
♦ укрепване на имунитета.
Centrum Junior Pro са протективни витамину удовлетворяващи в максимална степен специфичните ну жди на дет­ския организъм в процеса на ус­корено умствено и физическо развитие във възрастта от 4 до 12 години. Достатъчно е да се взема по една таблетка дневно и е желателно това да е целогодишно!

Според Американската акаде­мия по педиатрия тези витамини са необходими във всички случаи, когато родителите и лекарите не са сигурну че на детето е осигурена „диета въз основа на хранителната пирамида с достатъчно количество от всички витамини и минерали“, от които то има нужда. Поради тази причина част от витамините задоволяват 100% нуждите на детския организъм, а другу приемани в по-голямо количество с всеки тип хранене, са балансирани в по-ниски дози, за да се избегне евентуално претоварване на организма.
Специалистите и семейните лекари са ангажирани с опазване на здравето на децата и бързото му възстановяване. Според много от родителите наша е отговорността за честото боледуване на децата. в тази връзка може да се каже, че е необходимо ние, ле­карите, да обръщаме постоянно внимание на родителите за това, че децата им имат нужда от балансирана храна и витамини и че средствата, давани за задоволяване на техен или на детето им каприз, често са достатъчни за успешната профилактика на редица заболявания.

Литература

1. SPINSdata (2003), Сан Франциско, Калифорния.
2. Gartner LM, et al. Vitamin D deficiency clinical report. American children, http://www.uptodate.com/home/index.html. Accessed Academy of Pediatrics, http://aappolicy.aappublications.org/cgi/ July 21, 200в.
content/full/pediatrics%3b111/4/90в. Accessed July 21, 200в. 5. Wagner CL, et al. Prevention of rickets and vitamin D deficiency
3. Supplements… do kids need them? USDA, Food and Nutrition in infants, children, and adolescents. Pediatrics. 200в; 122(5):1142- Service. July 21, 200в. 1152.
4. DuryeaTK. Dietary recommendations for toddlers and preschool

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom