Извършиха уникална за България операция на средното ухо

Извършиха уникална за България операция на средното ухо
468×60 – top

За първи път в България бе направена ендоскопска операция на средното ухо със специална навигационна система. Интервенцията е била извършена в Клиниката по уши нос и гърло в старозагорската болниза „Тракия“ в началото на месец август, съобщиха от лечебното заведение.

Пациентът е бил с агресивно заболяване на средното ухо, наречено холестеатом, което протича с разрушаване на костта.

По време на хирургичната интервенция се оказва, че холестеатомът е значително по-разпространен, отколкото се визуализира на компютърно-томографското изследване. Затова се наложило отстраняването му да бъде започнато с ендоскопска техника, но да бъде завършено по конвенционален микроскопски начин.

Помощта на ендоскопската система в този случай обаче е била много ценна, защото е позволила заобикалянето на здрави костни структури, които скриват оперативното поле, и които при работа само с оперативен микроскоп се налага да бъдат премахнати.

„Това, което ни радва при тази операция е, че успяхме да верифицираме анатомичните структури с помощта на навигационната система, донякъде чисто пробно, но сме убедени, че при трудни случаи, каквито са туморите на средното ухо и на латералната черепна основа, навигационната система ще ни бъде особено полезна“, коментира началникът на УНГ-клиниката доц. д-р Петър Руев.
Свързани статии..

Възпаление на средното ухо – в пика на сезонните заболявания Коментари 00
Хроничен гноен отит на средното ухо Коментари 00
Извършиха уникална операция на тазобедрена става Коментари 00

В клиниката вече са планирани още няколко операции на пациенти с нужда от хирургично лечение на средно ухо, при които отново ще бъде използвана ендоскопска хирургия и навигационна система.

„До този момент сме използвали ендоскопска хирургия на средно ухо само при вторични операции след конвенционално лечение на холестеатом. Тоест – при пациенти, които вече са били оперирани и при които след 18 месеца се налага да се проведе операция за повторен оглед. Ендоскопската методика е много по-щадяща, по-минимално инвазивна, нанася значително по-малка оперативна травма. Ендоскопа позволява на хирурзите да виждат „зад ъгъла“, докато с операционния микроскоп те могат „да гледат“ само напред, но пък имат представа за дълбочината на оперативното поле“, обяснява доц. Руев.

Използването на навигационна система за хирургия на средното ухо не е толкова разпространено, тъй като фиксирането на оптическите устройства към черепа трябва да ги доближи максимално до оперативното поле, но без да го закриват, обясняват още от лечебното заведение.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom