Български лекар изобрети приставка за скенер на тяло, подобряваща диагностиката на рака на млечните жлези

Български лекар изобрети приставка за скенер на тяло, подобряваща диагностиката на рака на млечните жлези

Доктор Йордан Спирдонов изобрети приставка за подобряване точността при диагностика и определянето на стадия при рак на млечните жлези. Откривателят на изобретението е специалист образна диагностика и част от екипа на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна – ИСУЛ”, гр. София.

Досега прецизността при диагностиката на онкологични заболявания на млечните жлези беше намалена при стандартна компютърна томография по гръб. Гравитацията води до изместване встрани и деформация на млечните жлези. Изобретението на д-р Спирдонов позволява да бъде въведена нова позиция на тялото – по корем – с което диагностиката е по-прецизна. При рутинно образно изследване с друга насоченост е много по-голяма възможността да бъдат открити патологични изменения в гърдите на жената.

„Дълги години се сблъсквам с проблема за локалната диагностика и стадирането на рака на млечните жлези при невъзможност за извършване на ядрено-магнитен резонанс. Екзактната диагностика и стадиране би могла да спаси много човешки животи”, коментира д-р Спирдонов. „Така достигнах до идеята за необходимост от друга позиция на тялото по време на компютърна томография. Вярвам, че чрез новата приставка работата на мен и колегите ми ще бъде улеснена и ще премине на по-високо ниво“, допълни специалистът.

Д-р Спирдонов дари 12 комплекта от приставките на държавните Комплексни Онкологични Центрове от цялата страна, за да могат повече пациенти да се възползват от по-прецизната диагностика при стадирането на Рака на Млечната Жлеза. /и по-ранното откриване на заболяването./ Един комплект включва два модела с височина 14 и 22 см, в зависимост от размера на млечните жлези.

Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване сред жените. С всеки изминал ден случаите се увеличават както в България, така и по света. Според данни на Световната здравна организация, ракът на гърдата вече измества рака на белия дроб като най-разпространеното онкологично заболяване в света, като за 2020 г. са диагностицирани приблизително 2,3 милиона нови случая. Ранно открито, в 98% от случаите, заболяването е лечимо.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom