Използването на Fucidin H в педиатричната практика

Използването на Fucidin H в педиатричната практика
468×60 – top

Брой 5/2011

Д-р Петя Михайлова
МБАЛ – Пловдив

Дерматитите, причинени от различни микроорганизми, както и атопичните и контактни такива, са често срещани заболявания, включително в педиатричната практика. Адекватното им локално лечение е от особено значение поради високата чувствителност на детската кожа и страничните ефекти на локалните медикаменти, съдържащи кортикостероид.

Средство на избор на локален медикамент с противовъзпалителен и антибактериален ефект, както и с възможност за по-дълго приложение е Fucidin H крем. Той съчетава бактерицдното действие на Fusidic acid, съчетано с противовъзпалителния ефект на Hydrocortisone acetate. Fucidin е антибиотик с бактерицидно действие срещу staphylococcus aureus, staphylococcus epidermidis и clostridium. Кремът Fucidin H се прилага 2 пъти дневно до 10, максимум 14 дни. Mоже да се използва върху лице, кожни гънки. Подходящ е и в кърмаческа възраст след 3-месечна възраст. Значимо подобрение на симптомите се наблюдава още в първите 2- 3 дни от терапията. Тежестта на екземата трябва да бъде леко до умерена. Рядко наблюдаваните странични реакции са друг довод за препоръка за лечение с Fucidin H крем. В до 5% от пациентите се наблюдават такива. От съществено значение е фактът, че изключително рядко са наблюдавани системни реакции, характерни при приложение на локален кортикостероид.

Уместно е при назначаване на терапия с Fucidin H да се отчете наличието или липсата на свръхчувствителност на кожата. При наличие на такава, пациентите може да съобщят за сърбеж, парене и дразнене на мястото на приложение. По-тежки странични ефекти, описани в различни проучвания, са отчетени в случаи на по-дълго от 14 дни приложение и при неправилно поставена диагниоза, т.е. когато Fucidin H крем е противопоказан – първични кожни инфекции, причнени от бактерии, гъбички и вируси като херпес и варицела, кожни прояви на туберкулоза или сифилис, периорален дерматит и варицела.

Моята педиатрична практика и опитът ми показват, че Fucidin H крем е един високоефективен медикамент, подходящ за употреба и при най-малките пациенти.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom