„ИНИЦИАТИВА ЗА ИНОВАТИВНИ ЛЕКАРСТВА“ ЩЕ УСКОРИ ДОСТЪПА НА ПАЦИЕНТИТЕ ДО ПО-ЕФЕКТИВНИ И БЕЗОПАСНИ ТЕРАПИИ

„ИНИЦИАТИВА ЗА ИНОВАТИВНИ ЛЕКАРСТВА“ ЩЕ УСКОРИ ДОСТЪПА НА ПАЦИЕНТИТЕ ДО ПО-ЕФЕКТИВНИ И БЕЗОПАСНИ ТЕРАПИИ
468×60 – top

Българските специалисти също ще могат да кандидатстват за финансиране по Програмата

В София се проведе информационен ден на тема: „Инициатива за иновативни лекарства”, организиран от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) с подкрепата на Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването.

Инициатива за иновативни лекарства (Innovative Medicines Initiative – IMI) е най-голямото публично-частно партньорство в областта на здравеопазването в Европа, целящо ускоряване на разработването на по-ефективни и безопасни лекарства. IMI е общо начинание на Европейския съюз и Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA) с бюджет над 5 милиарда евро между 2008 и 2024 година. Половината от тези средства се предоставят от Европейската комисия чрез европейските фондове, а другата половина е принос на научноизследователските фармацевтични компании, които инвестират времето на своите изследователи, осигуряват лаборатории и апаратура.

IMI способства осъществяването на съвместни научно-изследователски проекти и изгражда мрежа от експерти, представители на академична­та общност и индустрията, като цели ускоряването на иновацията във фар­мацевтичния сектор в Европа.

Директорът на ARPharM Деян Денев отбеляза, че събитието има за цел да предостави практическа информация на българската медицинска общност относно Инициативата. „Надяваме се български специалисти да станат част от вече стартирани проекти или да предложат нови такива. Инициативата постига отлични резултати и прави революционни научни открития, като помага за ускоряване на развитието на нови лекарства и нови методи за лечение в различни области”.

В момента в рамките на Инициативата са открити над 60 проекта. Изследователи от цяла Европа обединяват усилията си, търсейки решения на специфични здравни проблеми като неврологичните заболявания (болест на Алцхаймер, шизофрения, депресия, хронична болка и аутизъм), инфекциозни болести (антимикробната резистентност и Ебола), диабет, заболявания на белия дроб, онкология, туберкулоза, затлъстяване, използване на стволови клетки за нови лекарства и др. Целта на проектите е да се ускори научноизследователската дейност и достъпа на пациентите до нови лекарства, нови лечебни и диагностични методи, да се подобри лекарствената безопасност, да се изследва действието на лекарствата върху организма.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom