Инициират референдум за лични здравноосигурителни партиди

Инициират референдум за лични здравноосигурителни партиди
468×60 – top

Референдум за индивидуални партиди на здравноосигурените ще инициира пловдивската лекарска колегия. Това ще се случи, ако депутатите в парламента не приемат предлаганите от лекарите промени в Закона за здравното осигуряване и Закона за бюджета на НЗОК, съобщи председателят на колегията д-р Георги Кръстев.

„Продължаваме да настояваме за промяна в Закона за бюджета на касата, както и в Закона за здравното осигуряване. Нашият основен пакет е максимално разширен, а държавата участва с 4%. В програмата на ПП ГЕРБ за избори 2009 г. от януари 2013 г. трябваше да бъдат изравнени вноските. Ние искаме да се запази солидарния модел, но дотам, докъдето участва държавата. Когато имаш 4% или там разни запетайки след четирите процента, до осем или повече да бъде с натрупване, унаследяване и право на преотстъпване индивидуални партиди на здравноосигуреното лице в касата“, каза д-р Кръстев. Законодателна инициатива за тези промени ще се иска от депутатите от пловдивския регион, уточни той.

Председателят на РЛК – Пловдив постави и редица въпроси, свързани с осигуряването, които според него ще бъдат решени с предложените промени. „Какво се случва с работещия пенсионер? Държавата трябва да го осигурява на 4%, те му удържат 8%. Процент загубена трудоспособност с право на работа – по същия начин. Тогава ще има ефективен контрол и всеки ще може да си контролира партидата и да се избегнат дарителски сметки и СМС-и за нуждаещи се. Тогава нещата ще бъдат по-лесни“, смята той.

Идеята за процент солидарна и процент индивидуална част от здравните вноски на осигурените РЛК – Пловдив лансира отдавна, но до момента не са предприемани стъпки нито по отношение на по-широкото й обсъждане, нито пък по законодателна инициатива за въвеждането й. Тя е представена от д-р Кръстев вчера на срещата в Пловдив между директори и представители на ръководствата на болници от Пловдив и областта, РЗИ и Българския лекарски съюз. Срещата бе организирана от зам.-председателя на парламентарната здравна комисия доц. Георги Йорданов, който до влизането си в парламента ръководеше УМБАЛ Пловдив.

Решението за искане на промени в закона е взето на Управителен съвет на колегията, уточни председателят й.

„Това е съвсем нормално и отново декларирахме, че даваме срок, ако това не стартира, сигурен съм, че в рамките на месец ще съберем не 500 000, а 1 млн. подписи и ще искаме свикване на референдум за здравето на нацията и демографската криза. Тук става въпрос за здравето на хората и за техния живот“, посочи д-р Кръстев, като допълни, че РЛК – Пловдив има уверения от други колегии за включване в подписката. Лекарите искат също така средствата за здраве да бъдат в отделна партида, а не да постъпват в Националната агенция по приходите.

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom