Инфекции на кожата и лигавиците, причинени от папиломни вируси

Инфекции на кожата и лигавиците, причинени от папиломни вируси
468×60 – top

Брой 6/2010

Д-р А. Гюрова гл. асистент
Клиника по дерматовенерология УМБАЛ “Св.Георги“ – Пловдив

Най-чести прояви на папиломния вирус у човека са обикновенните брадавици (Verrucae vulgares). Те имат голямо разпространение, тъй като засягат всички възрасти, раси и двата пола. Причинител e ДНК Human papilloma virus 2, 4, 26, 29 (около 70 типа).

Клиничната картина е специфична и зависи от локализацията: най-често се засягат крайниците, където кръвообращението е забавено. При наличие на входна врата, например, след одраскване или убождане брадавиците окупират мястото на лезията.

Те имат различна големина, разположени са на широка основа или са педикулирани. По лицето и клепачите са филиформени, по пръстите на ръцете и по дланите са хиперкератотични със сивкав или жълтеникав цвят.

Брадавиците под нокътните плочки променят прозрачността и релефа им, но могат да се подредят по хода на оконокътния вал, който често е изложен на травми.
Плантарните брадавици рядко проминират над нивото на кожата и са покрити с хиперкератозни наслоявания, които маскират папиломния характер и могат да се отличат от клавуси след изрязване на хиперкератозата.

По лигавицата на устната кухина и гърба на езика брадавиците може да са единични или във вид на плаки, приличащи на острите кондиломи. По полулигавиците на устните те имат филиформен вид, а по ръба на клепачите причиняват конюнктивит.
Хистологично обикновените брадавици са папиломни образувания с хиперкератоза и акантоза. Вирусните частици са разположени като интрануклеорни включвания в гранулозния слой.
Плоските младежки брадавици се явяват най-често у деца и младежи – по лицето, шията, крайниците. Те имат характерна гладка повърхност с жълтеникав или бледорозов цвят. Субективно може да има и сърбеж.

Острите кондиломи също са честа проява на папиломна инфекция, която се предава по полов път. Предразполагащи фактори са гениталните възпаления. Кондиломите представляват малки белезникави или зачервени възелчета, които нарастват по брой и големина, може да са на широка основа или педикулирани. Повърхността им често мацерира и вторично се инфектира. При жените се локализират обикновено по малките и големи лабии, но могат да навлязат и към влагалището. При мъжете острите кондиломи засягат препуциума, гланс пенис, уретралното отвърстие и самата уретра.
При кондиломите папиломатозата и акантозата са много силно изразени.

Лечение

Лечението на инфекциите от папиломната група зависи от топичната локализация (отделно стоящи, сгрупирани, на широка основа или педикумирани) и клиничната картина. Използват се каустични средства – като Aceto caustin, електрокоагулация, криотерапия, локални цитостатици. Понякога брадавиците претърпяват спонтанна обратна еволюция.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom