Кабинетът премахна изискването за реимунизации срещу жълта треска

Кабинетът премахна изискването за реимунизации срещу жълта треска
468×60 – top

Правителството одобри промени в Наредбата за условията и реда за провеждане на граничен здравен контрол. С тях се извършва синхронизиране на действащата нормативна уредба в страната с официалните препоръки на Световната здравна организация (СЗО) и действащите международни здравни правила по отношение на ваксинирането срещу заболяването жълта треска на лица, пътуващи в държави с риск от заразяване, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

С резолюция на Световната здравна асамблея е приета направената от Експертната група по имунизации към СЗО препоръка за премахване на реимунизациите срещу жълта треска.
Предвижда се извършване на еднократно ваксиниране, с което се изгражда пожизнен имунитет. Ще има и пожизнена валидност на международния сертификат за ваксинация срещу жълта треска, считано от 10-тия ден от поставянето на ваксина срещу заболяването, реши още правителството.

Още през 2013 г. експертната група по имунизации към СЗО препоръча да се промени схемата за прилагане на ваксината срещу жълта треска и да се прекратят реимунизациите. През 2014 г. резолюцията беше приета от Световната здравна асамблея.

Жълтата треска се причинява от арбовирус, представител на семейство Flaviviridae. Инфекцията започва след попадане на заразена слюнка от членестоноги проникнала при ухапване на гостоприемника. Вектори на заболяването са комари от видовете Aedes simpsaloni, Aedes africanus и Aedes aegypti в Африка, род Haemagogus в Южна Америка и род Sabethes във Франция.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom