Тревогата в чужбина заради лекарства с потенциален канцерогенен ефект, открит от български професор, расте

Тревогата в чужбина заради лекарства с потенциален канцерогенен ефект, открит от български професор, расте
468×60 – top

Липсата на количества на определени лекарства на американския пазар изглежда се дължи отчасти на прехвърляне на производството им зад граница, липсата на качествени проверки и подходящ надзор. Това пишат в своя специализирана статия петима експерти по медицина. Статията касае изтегляния на т.нар. ангиотензин рецепторни блокери, които са известни и под името „сартани“. Това е клас лекарства за хипертония. Изтеглянията са заради „замърсяване“ при производствения процес.

Според написаното, проблемите, сред които се посочва намаляващо доверие в общественото здравеопазване и фармацевтичния сектор, са ескалирали от началото на юли, 2018 година. Тогава Американската асоциация по храните и лекарствата (FDA) обяви „доброволно изтегляне“ от пазара на един от подвидовете на клас „сартани“ – валсартан. „Това, което настъпи, се превърна в голяма степен в безпрецедентна поредица от събития, тъй като FDA започна да съобщава за изтегляния и да публикува предупреждения на сайта си от 2016 година насам. Оттогава американският пазар страда от изтегляне на сартани“, пише още в статията.

Авторите заключват, че проблемите не изглежда да бъдат решени скоро и че материалът им има за цел да предостави допълнителни насоки за точен отговор на „бъдещи подобни инциденти“, включително научен преглед на действието на сартаните, ефектите, които предизвикват и безопасността им. Припомняме, че още от март тази година бившият вече началник на Кожна клиника на МВР проф. Георги Чернев алармира за канцерогенен ефект на сартаните при определени обстоятелства и то не на примеси, а на активното вещество при сартаните. Проф. Чернев е изпратил сигнали до ИАЛ, с данни от клинични наблюдения, а широк публичен отзвук няма.

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom