Доц. Кунчев намеква: Логично е карантината да е по-малка, когато няма кой да работи

Доц. Кунчев намеква: Логично е карантината да е по-малка, когато няма кой да работи
468×60 – top

Омикрон засяга прекалено много хора. Ще стане така, че всеки втори е бил контактен с болен. Очевидно 14-дневния срок е твърде дълъг. Логично е карантината да е по-малка, когато няма кой да работи. Медицината допуска да се скъси този срок. В САЩ например изобщо не поставят под карантина човек, който е с бустерна доза. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. “Ако бяхме с “Делта”, при тези 7000 заболели щяхме да напълним болниците. В държава с такова малко имунизационно покритие, такива са нещата”, категоричен беше той.

Процентът на починалите след имунизация е много малък. Ако искате да имате максимална гаранция, че няма да се разболеете, пътят е ваксина и след това бустерна доза. „Твърденията, че ваксините не работят, са тотално неверни. Те обаче не са толкова ефективни срещу варианта Омикрон. При него двудозова ваксинация ни предпазва с до 50%, а ако имаме трета бустерна доза защитата нараства с до 80-85%. Няма 100% гаранция все още“, обясни той пред Нова телевизия. По думите му поставените бустерни дози са крайно недостатъчни. Той беше категоричен, че при въздушно-капкова инфекция е много трудно да се контролира разпространеното на вируса. Той определени като тежко престъпление издаването на фалшиви сертификати. Въпреки това, според него е редно да може човек, който има фалшив сертификат за ваксинация, да бъде заличен от системата и да получи своята доза ваксина.

По темата с учениците каза: “Не гледаме само заболеваемостта, а и процентът на заетите легла в болниците. Стигнем ли 80% заетост на интензивните легла, минаваме в 4-та фаза и всички отиваме на онлайн обучение. В някое училище, ако достигнат до 20-25% отсъстващи учители и ученици, няма смисъл да се продължава обучение в реална среда”. „КСНС не е кой знае колко голямо събитие, но продължи дълго и се проведе в сравнително малко помещение. Дали всички ще са под карантина, зависи от епидемиолога, който прави проучването. Общият брой карантинирани след Съвета е 28 души”, съобщи доц. Кунчев.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom