Кожни промени при новороденото

Кожни промени при новороденото
468×60 – top

Брой 6/2013

Д-р З. Демерджиева, д-р Н. Хаджиева
МБАЛ Токуда Болница София

Кожните лезии, появяващи се през първите месеци след раждането, обикновено карат родителите да потърсят лекарска помощ. С настоящото изложение представяме най-често срещаните и важни за клиничната практика кожни промени при новороденото.
Милиуми (Milia) – множествени бели, перловидни папули с размери 1-2мм, разположени по челото, бузите и носа.
Хиперплазия на масните жлези (Sebaceous gland hyperplasia) – малки (до 1мм) жълти макули или папули по бузите и носа. Срещат се при около 50% от новородените и персистират от 4-ти до 6-ти месец.

Милиария (Miliaria) – Свързана е с хиперхидроза от претопляне и се представя от мономорфен милиарно-везиколозен обрив главно по тила, скалпа, рамената и седалището. Различаваме – miliaria crystallina – при която везикулите са изпълнени с бистро съдържимо, miliaria rubra – еритемни мехурчета и miliaria alba – при импетигинизация съдържимото става белезникаво – гнойно.
Acne neonatorum – Засяга се лицето, представя се от комедони , които еволюират в пустули.
Палмоплантарна акропустулоза – Касае се за еритемни папули и пустули по длани и стъпала, които са силно сърбящи и са причина за неспокойствие на кърмачето.

Хемангиоми – Доброкачествени съдови тумори, които в 90% от случаите се проявяват клинично до края на първия месец от живота. Обикновенно са единични и се локализират по лицето и врата, следвани от трункус, седалище и крайници. Представят се като гъста мрежа от разширени капиляри на ограничен участък червенолилав цвят и размер от няколко милиметра до няколко сантиметра в диаметър, като понякога достигат големи размери. Нарастват до първата година на детето, след което в 95% от случаите търпят пълна или почти пълна спонтанна регресия.
Монголоидни петна – Синкаво-пепеляви макули, най-често локализирани в лумбосакралната област. Това са най-често срещаните пигментни лезии при новородените. Изчезват и без терапия в пубертетна възраст.
Петехии и пурпура – Срещат се след тежко протекло раждане, но могат да бъдат и белег за инфекция, недоносеност, TORCH инфекции, неонатална тромбоцитопения и коагулопатии.

Конгинетални невуси

Меланоцитен невус (Nevus pigmentosus congenitalis) – Срещат се при около 1% от новородените, двата пола се засягат еднакво. Могат да бъдат с малък (до 1,5см), среден (до 20см) и гигантски (над 20см) размер. Обикновено са единични, с различна локализация. Често са леко надигнати, като гигантските конгинетални невуси са силно пигментирани и интензивно окосмени.
Епидермални невуси – линеарни или овални лезии с верукозна повърхност, следващи линиите на Блашко. Повечето са с размери от 2см до 5см и присъстват още при раждането. Инфламираните линеарни верукозни епидермални невуси са познати като ILVEN невус.

Aplasia cutis conginita – касае се за вродена липса на кожа. Представя се от овални, хлътнали зони с размер от 1см до 2 см, най-често по тила. Липсва окосмяване, покрити са с тънка мембрана.

Инфекциозни дерматози

Омфалит – възпален пъпен остатък, проявяващ се с еритем и мацерация.
Импетиго булоза – протича с епидермални пустули, напрегнати мехури, ерозии. Първите обриви се появяват в ано-гениталната област. Причинител е S.aureus – щам 502А.
SSS-syndroma (Staphylococcal scaleded skin syndrom) – протича с були и тежка ексфолиация на големи ламели в рамките на 48 часа.

Кандидоза – засягат се интертигинозните области, но е възможно засягане на цялото седалище и крайници. Представя се от еритемни папули, пустули и ерозии върху подмокряща повърхност. В устната кухина се наблюдава типичният бял налеп върху еритемна и едемна лигавица.
Херпес симплекс неонаторум – най-често се касае за инфекция, причинена от Herpes simplex тип 2, преминал от майката трансплацентарно или перипартално. По-често протича като везикулозна ерупция с влошаване на общото състояние. Възможни са редица усложнения, най-тежкото от които е вирусният менингоенцефалит. По-рядко са налице само сгрупирани везикули върху еритемна основа.

Наследствени дерматози – генодерматозите се проявяват както непосредствено след раждането, така и в по-късен етап от детството. Тук спадат:

Ихтиози

Ихтиозис вулгарис – новороденото е покрито със сребристи или жълтокафеникави сквами, които са фиксирани в центъра, а периферията е свободна. Налице е изразена ксероза.

– Ихтиоза свързана с пола – тялото е покрито с кафеникави сквами, които постепенно потъмняват до кафяво-черни (Ichthyosis nigricans). Гънките остават незасегнати.

– Ламелозна ихтиоза – кожата на новороденото е интензивно еритемна и оточна, покрита с лъскава като целофан покривка. (Collodion baby)

– Булозна епидермолиза – проявява се непосредствено след раждането. Проявява се с поява на генерализирани були, изпълнени със серозно или хеморагично съдържимо, които заздравяват с атрофични цикатрикси и милиуми, а при дистрофичната форма водят до мутилиращи цикатрикси. Ноктите са дистрофични или липсват напълно. Лигавицата на устата и фаринкса са покрити с болезнени ерозии, които затрудняват храненето.

– Палмоплантарна кератодермия – представя се от еритем по длани и стъпала, което преминава в дифузна хиперкератоза. Налице е и субунгвална хиперкератоза. Прогнозата е добра.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom