20 години кохлеарна имплантация в България надежда, превърната в реалност

20 години кохлеарна имплантация в България надежда, превърната в реалност
468×60 – top

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС
ЗА РИСУНКА „ЗВУЦИТЕ НА ЖИВОТА”

На 16 юни 2019 година се навършиха 20 години от първата кохлеарна имплантация в България. Тази дата ознаменува българския връх в симбиозата на високите технологии и виртуозните хирургични техники, прилагани в медицината, в полза на хората с най-тежка форма на слухова загуба. В онова време, когато в България кохлеарната имплантация беше известна само от научните публикации и международни конгреси, една плеяда лекари повярваха в мощта на електрониката, в математическите стратегии за преобразуванена звука в цифрови сигнали и във възможността те да бъдат прилагани в медицината. И това стана тяхна мечта, тяхно призвание.

кохлеарна имплантацияТе са пионерите на кохлеарната имплантация в България – проф. д-р Иван Ценев, проф. д-р Кунчо Кунев, проф. д-р Огнян Деспотов, проф. д-р Тодор Карчев, доц. д-р Йовка Спиридонова, проф. д-р Диана Попова, доц. д-р Соня Върбанова, направили възможно чудото „кохлеарен имплантат“ да стане реалност и в нашата страна.

Днес, техните последователи – проф. д-р Венцислав Цветков, проф. Д-р Спиридон Тодоров, доц. д-р Петър Руев и техните екипи, с професионализъм и сърце възвръщат надеждата в очите на много деца и родители.

Кампанията за отбелязване на юбилея придоби широка популярност и бе подкрепена от много застъпници – клиниките, в които се провеждат кохлеарните имплантации, „Българската Коледа“, Столична община, Национален дворец на културата, обществени организации, учебни заведения, медии и частни компании.

Конкурсът за художествена рисунка „Звуците на живота“ е едно от най-интересните и най-ангажиращите събития.

Кохлеарната имплантация дава на хората със слухови увреждания неповторимия шанс да се потопят в богатството от звуци в света, в който живеем, да чуят и да кажат „обичам те“, да постигнат мечтите си, да се реализират професионално, да изявят най-доброто от себе си.

Най-малките и вече порасналите деца с кохлеарни имплантати са едни от нас, те мечтаят, творят, знаят и могат. Те са тук и имат какво да кажат на света. Рисуването е средство, с което могат да изразят толкова много емоции, могат да ни накарат да видим света през техните очи, мисли, радости и болки. Своята душевност и усещания те pазкриват със забележителна чувствителност и дълбочина.

Ние вярваме, че желанието, амбицията и страстта за победа са в основата на успеха и утвърждаването на децата с кохлеарна имплантация, като равностойни човешки същества и граждани на Република България. С участието си в този конкурс те споделиха надеждата, дълбоко скрита в сърцата им, както и желанието им да се справят с всички предизвикателства, които животът им поднася, за да успеят.

Конкурсът се проведе през м. май, 2019г., а резултатите бяха обявени на 01.06 – на официалния празник, посветен на “Деня на детето”. Участниците се състезаваха в две възрастови категории – до 12 години и над 12 години. Най-добрите творби бяха наградени.

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom