ЛЕКАРИ НАСТОЯВАТ БЪБРЕЧНОБОЛНИТЕ ДА СЕ ВКЛЮЧВАТ В ЛИСТАТА НА ЧАКАЩИТЕ ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ ПРЕДИ ДА СТИГНАТ ДО ДИАЛИЗА

ЛЕКАРИ НАСТОЯВАТ БЪБРЕЧНОБОЛНИТЕ ДА СЕ ВКЛЮЧВАТ В ЛИСТАТА НА ЧАКАЩИТЕ ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ ПРЕДИ ДА СТИГНАТ ДО ДИАЛИЗА
468×60 – top

В листата на чакащите за бъбречни трансплантации в България има записани 950 души, но реално би трябвало да бъдат минимум 4-5 хиляди, обяви днес (29.09.2016 г.) на среща с медиите проф. д-р Емил Паскалев, председател на Българското дружество по нефрология и началник на Клиниката по нефрология и трансплантация към УМБАЛ „Александровска“. Това е и причината за инициирането на първия у нас обучителен проект за лекарите в диализните центрове. Медиците ще бъде обучавани по отношение на бъбречните трансплантации, предимствата за пациентите, противопоказаните за трансплантация здравословни състояния, информирането на пациентите за възможността да бъдат трансплантирани и къде да търсят помощ.
Данните сочат, че хората с хроничните бъбречни заболявания в България са близо 13% от населението, т.е. всеки осми човек у нас. Около 3700 българи са на хемодиализа, а бъбречно трансплантираните са 550. В Хърватия на диализа са 1000 души, а трансплантираните са 1400. Според проф. Паскалев анализът на тези цифри сочи, че в Хърватия пациентите се насочват към трансплантация преди да развият тежки хронични бъбречни заболявания. Причината е, че бъбречната трансплантация осигурява по-добро качество на живот за пациента и е 5 пъти по-изгодна финансово.
„Трансплантация направена преди диализа е качествено по-добра. Ние имаме много трансплантирани, които не са били на диализа и те се чувстват много по-добре“, каза проф. Паскалев. Според него бъбречно болните трябва да бъдат включвани в листата на чакащите за трансплатнация на по-ранен етап от заболяването си, а не когато стигнат до диализа.
В срещата участваше и Мариян Георгиев, 33-годишен студент по фармация, който от шест месеца е на диализа. Той подкрепи проф. Паскалев за ранното включване на бъбречно болните в листата на чакащите за трансплантация, тъй като според него по този начин пациентите имат по-голям шанс за нормален живот. Мариян Георгиев допълни, че е добре в диализните центрове да има и псхилози, тъй като пациентите променят коренно живота си и прекарват часове наред, приковани към леглото при всяка една от процедурите.
Председателят на Българското урологично дружество доц. д-р Марин Георгиев съобщи, че в УМБАЛ “Александровска“ са изготви ли идеен проект за закупуването на апаратура, с която да въведат за пръв път в България роботизираната хирургия при бъбречните трансплантации. Лечебното заведение ще кандидатства за финансиране пред Министерството на образованието и науката.
Доц. Георгиев обясни, че робот-асистираната трансплантация дава възможност за 15-кратно увеличение на образа и триизмерно изображение. С нея се правят прецизни и точни движения на инструментите във всички посоки, филтрират се неточните движения и тремора на ръцете. Миниинвазивните операции намаляват риска от усложнения и дават възможност за по-бързо възстановяване на пациента и скъсен болничен престой. На този етап данните сочат, че благодарение на роботизираната хирургия се постига и по-голяма продължителност на живота на трансплантирания, уточни доц. Георгиев.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom