ЛИПИБОР е много добър при риск от атеросклероза!

ЛИПИБОР е много добър при риск от атеросклероза!
468×60 – top

Брой 9/2010

Акад. Атанас Киряков

Има 10 фактори, които могат да предизвикат преждевременна смърт. Три от тях са виновни за една трета от смъртността в света. Това са повишеното кръвно налягане, високото ниво на холестерола и свръхтеглото. Авторитетно проучване показва, че от сърдечносъдови заболявания умират 42 % от мъжете и 54 % от жените, докато от злокачествени заболявания – 21 %, респ. 17 %. В същото време само 51 % от хората, които са на понижаваща липидите терапия, реализират прицелното ниво за холестерола. От общопрактикуващите лекари в Европа 15 % се придържат към съвременните европейски директиви за профилактика на атеросклерозата, а 40 % от пациентите не получават диетични съвети.

Това сподели известният български липидолог акад. Киряков по проблема, който вълнува и млади, и стари – как да се предпазим от атеросклероза. И още:

Как най-лесно може да се коригира атерогенният липиден риск?

С промени в начина на живот – спиране на тютюнопушенето, повишаване на  физическата активност и редуциране на телесното тегло. На фармацевтичния пазар има съвременни фармакологични средства, които могат да помогнат и Lipibor е един от тях.

Кои са предимствата на Липибор?

Освен че е удобен за приложение, той има терапевтичен ефект върху всички       липопротеини – не само понижава лошия холестерол (ХОЛ-ЛНП) и  хипертриглицеридемията. Липибор повишава добрия холестерол (ХОЛ-ЛВП), което е шлагер в липидологията.

Не е ли по-важно да се редуцира лошият холестерол?

Не, понастоящем се смята, че повишението на добрия холестерол е равностойно на редуцирането на лошия холестерол. Защото, ако се намали  лошият, а добрият остане нисък, както става в повечето случаи, ефектът е слаб.

Как предписвате Lipibor?

Дозировката зависи от общия атерогенен риск, който се определя от липидния статус и другите рискови фактори. Обикновено се препоръчва една капсула преди лягане, тъй като синтезът на холестерола е повишен през нощта. Ако дозата е две капсули, те трябва да се приемат по една след обяд и след вечеря. Тук искам да подчертая, че повечето от моите пациенти идват със среднотежки и тежки проблеми в липидния статус, с инфаркти, инсулти… При тях обикновено е необходима комбинирана терапия, която има много предимства. И тук Lipibor проявява своите отлични качества: действа синергично с другите антидислипидемични препарати върху болестно променения липиден статус, а това позволява намаление на неговата и на тяхната дозировка.

Има ли други предимства?

За разлика от някои популярни антидислипидемични препарати, които понякога имат много странични ефекти и в същото време по-слабо повлияват нивото на добрия холестерол, Lipibor е напълно безвреден и може да се приема дълго време.  Не съм имал случай, когато препаратът е причинявал нежелателни странични ефекти.
В заключение бих посъветвал всеки, който има повишен риск за развитие на атеросклероза (която, както е известно, може да доведе до тежки болестни  състояния, миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, както и да причини  преждевременна смърт), задължително да потърси специалист!
Той ще му предложи най-добрата терапевтична схема за корекция на риска от атеросклероза, включително и LIPIBOR.

Какво съдържа Lipibor?

Lipibor е оригинална комбинация от природни съставки, разработена с цел понижаване на холестерола в кръвта. Всяка капсула съдържа висококачествени стандартизирани екстракти на Policosanol, Niacin и Beta-glucan. Всяка съставка поотделно играе важна роля за регулиране на холестерола, а трите заедно се допълват и имат взаимно усилващ ефект.
Lipibor®е търговска марка на фирма БОРОЛА. Продуктът е произведен в САЩ в съответствие с изискванията на Добрата производствена практика. За консултация с лекар – специалист можете да се обърнете към Клиника БОРОЛА, София 1202, ул. Цар Симеон 52, тел. 02/ 983 62 03; да пишете на office@borola.com или да се информирате на www.borola.com.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom