Максимален ефект при приложение на Daivobet Gel за локално лечение на psoriasis vulgaris

Максимален ефект при приложение на Daivobet Gel за локално лечение на psoriasis vulgaris
468×60 – top

Брой 10/2016

Д-р М. Алексиева, гл. ас.
Катедра по експериментална и клинична фармакология, дерматология и венерология, МУ – Плевен
Д-р М. Шахид
МБАЛ ”Александровска” – София

Псориазисът е хронична възпалителна дерматоза, която се характеризира с хиперпролиферация на кератиноцитите, нарушена диференциация на епидермалните клетки и нарушена кератинизация. Симптомите на заболяването са типични, а именно налице са плака, лющене и еритем. Поради хроничния характер на заболяването, целта при лечение на псориазис е бърз контрол, продължителна ремисия, липса на нежелани реакции и комплайънс от страна на пациента. Обикновено 80% от пациентите с псориазис са подходящи за локално лечение. Като златен стандарт в локалната терапия на псориазис е приета стабилната комбинация от calcipotriol и betamethasone, които у нас са представени в три продукта – Daivobet Gel, Daivobet ointment и Xamiol Gel. Според регистрацията, Daivobet ointment е предназначен за приложение по тялото, Xamiol Gel – за приложение върху скалпа и Daivobet Gel – за приложение върху тяло и скалп. Най-голямо удовлетворение от локалното лечение на псориазис пациентите получават от Daivobet Gel. Това лекарствено средство е подходящо за цялото тяло и се прилага само веднъж дневно, което е сериозно предимство за постигане на висок комплайънс. Богатата клинична документация посочва бърз ефект и отличен профил на безопасност дори и при 52-седмично приложение. Daivobet Gel е и с уникален вехикулум – липофилен гел. Той възстановява и поддържа хидро-липидния епидермален баланс, не зацапва, няма мирис, не капе и не на последно място има изключително бърза абсорбция от кожата – само за три минути.

Клиничният опит от ежедневното лечение и проследяване на пациенти, които се лекуват с Daivobet Gel дава възможност да се обобщи кои са аспектите, осигуряващи максимален терапевтичен ефект. Това са изключване на медикаментозна провокация на заболяването или други утежняващи протичането на заболяването фактори, обучение на пациента за двуфазната схема на приложение на Daivobet Gel и практически указания за правилно дозиране.

Медикаментозната провокация на псориазиса обикновено се търси в случай, че пациентите не развиват очаквания според проучвания ефект от лечението с Daivobet Gel.

На второ място е важно да се подчертае, че отлични терапевтични резултати се постигат когато се прилага двуфазната схема с Daivobet Gel. Тя включва фаза на лечение или още т. нар. фаза на изчистване и фаза на поддържане. В терапевтичната фаза Daivobet Gel се нанася всеки ден, предимно вечер до изчистване. Обикновено изчистването се реализира за 4 седмици. Ако е необходимо Daivobet Gel се прилага и 8 седмици без прекъсване. Втората фаза е т. нар. поддържаща и тогава Daivobet Gel се прилага два пъти седмично, обикновено през уикенда за по-голямо удобство на пациента. Тази фаза може да бъде доста продължителна – до 52 седмици. Ако по време на лечебния процес псориазисът се обостри, веднага се стартира фаза 1 с всекидневно приложение, с цел изчистване.

Ако Daivobet Gel се прилага и върху скалпа е необходимо да се следват стриктно следните практическите указания:
1. Косата се разресва докато е суха, за да се отстранят люспите. Флаконът се разклаща добре преди употреба. Капва се една капка Daivobet Gel върху пръста на ръката и се нанася върху засегнатите участъци в склапа.
2. Лекарството се втрива добре в скалпа с леки масажни движения. Daiobet Gel остава да действа върху всички засегнати участъци през цялата нощ.
3. Сутринта косата се измива с шампоан като първоначално той се втрива на третираните места, след което косата се навлажнява и се измива. Ръцете се измиват добре след процедурата.

Каквато и да е локализацията на псориатичните плаки, Daivobet Gel трябва да се дозира правилно. Един FTU приложено за Daivobet е равно на 0,5 g. FTU е количеството Daivobet Gel/Oint, изстискано от върха на пръста до първата фаланга. Това количество Daivobet покрива 2% телесна повърхност или това е площта на две длани. В последните години успешно прилагаме и т.нар „кръстосан метод” за правилно дозиране на Daivobet Gel.

Кръстосаният метод за приложение на Daivobet Gel e лесен за усвояване от пациента. При него след разклащане на флакона леко и внимателно се изстисква Daivobet Gel по диагоналите на псориатичната плака. След това лекарството се разнася по всички триъгълници, образувани от така очертаните диагонали. Постига се достатъчно, равномерно и на фин слой покритие на псориатичната плака с лекарството.

Стриктното придържане към посочените указания гарантират максимален терапевтичен резултат от локалното лечение на псориазис с Daivobet Gel.

КупиАбонамент

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom