Международен конгрес по медицински науки

Международен конгрес по медицински науки
468×60 – top

Над 700 млади медици от цял свят ще участват в 15-то издание на
Международния конгрес по медицински науки, който се открива в София

Един от водещите гост-лектори на форума ще бъде д-р Лесли Лобел от Унивреститета „Бен Гурион“ в Тел Авив – единственият изследовател на вирусите Ебола и Зика извън САЩ

От 12 до 15 май столицата за петнадесети пореден път ще бъде домакин на един от най-големите и престижни европейски и световни медицински конгреси за студенти, специализанти и млади лекари – по медицина и дентална медицина, фармация и обществено здраве. Проявата вече години наред е в топ 3 на европейската класация за форуми от този род, специално предназначени за млади хора, които виждат своето бъдеще не само като клиницисти и практици, но и като изследователи, поели от рано своя път в голямата наука. Това съобщи на пресконференция днес председателката на Организационния комитет на конгреса Нези Низамова, студентка по медицина в МУ – София. По нейните думи стремежът на организаторите – Асоциацията на студентите медици в България – София, е да запазят тези позиции и да утвърдят профила на форума като един от най-привлекателните за младите хора, който неизменно присъства в челната тройка на Европа. Откриването на форума е на 12 май, четвъртък от 19 ч. в аулата на Университетска болница „Света Екатерина“. Почетен патрон на конгреса е ректорът на МУ – София проф. Вихра Миланова, бе съобщено на пресконференцията днес.

От изпратените 357 разработки одобрени за презентиране са били 286, а до момента регистрираните за участие са над 700 от 50 държави -посочи Нези Низамова и уточни, че броят на участниците е с 200 повече отколкото в миналогодишното издание. Интересното в дизайна на конгреса е и това, че в него сме включили няколко работилници – уъркшопове – една традиция, на която много държим и се стараем да развиваме, допълни още тя.

По време на форума лекари от наши болници и клиники – утвърдени специалисти в своите области доброволно и без заплащане ще предават на младите си колеги своя опит

Ще има практически сесии по ехография и компютърна томография, хирурзи ще обучават бъдещите лекари в чисто практически дейности като поставяне на шевове, възли, анастомози. Анестезиолози с богат опит ще въведат колегите си в тънкостите на интубирането и другите видове анестезия. Отделен модул ще бъде посветен на спешната медицина, като част от него ще бъде фокусирана върху темата за раждането в условията на спешност. Огнестрелните рани и техниките на аутопсията пък ще бъдат обект на друга сесия, в която водещи ще бъдат съдебните медици. Денталните лекари ще имат възможност да получат нови знания в областта на кореновите лечения. Специалисти от центъра по медицинска генетика ще демонстрират съвременни методи и техники за генетични изследвания.

Добра традиция е като гост лектори на форума да бъдат канени водещи учени с утвърдени имена и значим принос в съвременната медицинска наука.

На 14 май, събота от 10 часа, в аулата на болница „Света Екатерина“ световноизвестни учени и гост- лектори на събитието ще дадат брифинг за медиите.

Тази година приятната изненада ще бъдат трима свеновноизвестни специалисти – Д-p Лесли Лобел – от Университета „Бен Гурион“ в тел Авив, проф. Крейг Лайгетот Медицинския факултет „Радклиф“ при Уноверситета Оксфорд и проф. Робърт Браун от Империал Колидж в Лондон.

Д-р Лесли Лобел е изследовател на вирусите на Ебола и Зика и проучва възможностите за прилагане на моноклоналните антитела като ваксина срещу тези инфекции. Пет пъти всяка година д-р Лобел прекарва в Африка, където работи на терен с колегите си от Уганда.

Проф. Крейг Лайгет е кардиолог и ръководи Групата за изследване на бионергетиката на сърдечно-съдовата система с акцент върху потенциалните ползи от терапиите за съхраняване на миокардната АТФ и усилването на сърдечния метаболизъм. Интересите му са главно в областта на исхемичната болест на сърцето и сърдечната недостатъчност.

Проф. Робърт Браун е онколог, ръководител на Катедра по хирургия и онкология. Научните му интереси са в областта на епигенетиката на рака, на рака на яйчника, на туморната резистентност към химиотерапия и възможностите тя да бъде ограничена.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom