Международна конференция по акушерство поставя жената в центъра на грижите

Международна конференция по акушерство поставя жената в центъра на грижите
468×60 – top

България за пръв път домакинства годишната среща на Европейската акушерска асоциация и конференцията на Интернационалната конфедерация на акушерките

От 22ри до 25ти септември София беше домакин на срещи и конференции на Европейската акушерска асоциация и Интернационалната конфедерация на акушерките. Този основен форум за практиците и професионалистите в областта на акушерската професия от цяла Европа има за цел да повдигне важни за българското здравеопазване въпроси като грижата за бременната и раждаща жена и нейното бебе, както и да постави въпроса за обособяването на акушерската професия като автономна в България. В момента акушерката е лишена от самостоятелна правоспособност да упражнява професията си, а ролята й е сведена до асистент на лекаря – при това основно в оформянето на документацията, а не в преките грижи за жените.

Основното послание на форума е, че акушерката има важна задача в здравното консултиране и обучение – не само за жената, но и в рамките на семейството и общността. Правилните пренатални грижи създават най-добри условия за физиологично раждане. Акушерките разглеждат бременността като нормално състояние на жената и като важен етап от живота й. Те не гледат на бременността като патология и не търсят аномалиите, но са добре обучени да ги различават и да адресират различни проблеми, ако такива възникнат.

Поставянето на жената в центъра на грижите и утвърждаването на акушерския модел на грижа са и сред основните фактори за намаляване на майчината и детска смъртност в България. Смъртността на децата на възраст до 1 година в България продължава да бъде два пъти по-висока в сравнение със средните показатели на ЕС. През 2013 г. тя e 7.3 на 1 000 живородени деца, като почти се постига поставената цел от 7 на 1 000 живородени. През 2014 г. обаче се наблюдава леко увеличаване на нивото на смъртността при децата до 1 година до 7.6 на 1 000 живородени деца.

Сред другите важни теми на форума бяха и патронажна акушерска грижа за майката преди и след раждането. Това включва домашни посещения от страна на акушерката, разговори с бъдещата майка и нейния партньор и основни насоки не само за периода на бременността, но и за бебето след раждането. Патронажната акушерска грижа в момента съществува единствено като пилотни проекти на различни неправителствени организации, но, въпреки положителните резултати, не е налична като утвърден модел, разходите за който да се поемат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
Всяка жена има нужда от акушерка, а някой и от лекар!

Лесли Пеидж – Президент на Кралския колеж на акушерките, Великобритания и участник в конференцията.

Членовете на Алианса на българските акушерки, организатор на форума за България, са твърдо убедени, че акушерската грижа трябва да бъде върната обратно на жените и сред основните им цели са да утвърдят акушерските практики на развитите страни от Европейския съюз,които постепенно навлизат и в страните от Източна Европа.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom