Експерти: Мерките дават резултат, но все още е рано за колективен имунитет

Експерти: Мерките дават резултат, но все още е рано за колективен имунитет
468×60 – top

Въведените противоепидемични мерки дават резултат. Но също така вече все повече хора са преболедували коронавируса. С това можем да си обясним по-малкия брой положителни резултати. Все още обаче е рано да се говори за стаден имунитет.

Това заявиха бившият директор на „Пирогов“ доц. Спас Спасков и д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация „Денят ON AIR“.

По отношение на имунизацията у нас, двамата се обединиха в притесненията си за организирането на кампанията и очакваните резултати. Също така признаха, че около ваксините в страната властват редица митове.

„Аз съм скептичен. През имунизация няма да минат повече от 30% от хората, тъй като вкарахме доброволен принцип“, счита Спасков.
Според него, причината в недоверието на българите е ниското доверие в институциите. Личните лекари са тези, които трябва да информират своите пациенти по най-добрия начин.

„В България все още властват митове и легенди. Българският народ е склонен да вярва повече на разказите от „1001 нощ“, но не и на лекаря си. Вина носим както ние като общество, така и самите лекари понякога“, коментира Хасърджиев.
Според тях, въпреки кратките срокове за производство, ваксините са безопасни.

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *