До 30 септември министърът е длъжен да представи мерки срещу кадровата криза

До 30 септември министърът е длъжен да представи мерки срещу кадровата криза
468×60 – top

Решението, с което Парламентът възложи на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да изготви подборен анализ на осигуреността на системата на здравеопазването с медицински специалисти и на съществуващите проблеми по осигуряването им на територията на страната, вече е обнародвано в Държавен вестник.

Депутатите задължиха министъра да предостави в Комисията по здравеопазване конкретните мерки за преодоляването на съществуващите проблеми при осигуряването недостига на медицински кадри в срок до 30 септември 2019 г.
Припомняме, че решението беше гласувано във връзка с разискванията по питането на група депутати от БСП относно политиката на Министерството на здравеопазването по отношение на кадровото обезпечение с медицински специалисти.

„Медицинските специалисти в страната не са малко, но са драматично неразпределени. Никога не сме имали толкова много лекари, колкото в момента – 31 000, така че не е въпросът в количеството, а в качеството им и възможностите им за работа. За тях България трябва да стане привлекателно място. Трябва да се реши и проблемът с критичните специалности анестезиолози, педиатри, патоанатоми. Тези специалности са критични не само у нас, но и в цяла Европа, но ние трябва да се погрижим за България“, каза в изявлението си пред парламента депутатът от БСП Георги Йорданов.

Той подчерта, че особено голям е проблемът с недостигът на медицински сестри и магистър-фармацевтите. „Имаме 50 000 професионалисти по здравни грижи, от които 29 000 сестри и 3-4 000 акушерки. З да отговорим на основния критерий 2:1, трябва да имаме 80 000 медицински сестри. Ако не вземем спешни мерки, тук ни очаква истинската катастрофа“, каза още Йорданов.

„Трябва да се обединим около възможностите за намиране на реални решения за кадровата криза в здравеопазването, каза и д-р Дариткова. „Кризата е многоаспектна, касае всички нива на медицинското обслужване и дефицит не само на лекари, но и на медицински сестри, лаборанти и всички останали специалности. Ние винаги сме държали наистина на разумния диалог“, допълни тя. По думите й има голям регионален дисбаланс в осигуреността с медицински кадри.

По време на дебатите министър Ананиев подчерта, че обобщените изводи, потвърдени и в Доклада на Европейската комисия за 2019г. са, че в България е налице недостиг на медицински сестри; лекарите са неравномерно разпределени, като процентът на общопрактикуващите лекари е нисък (15%) в сравнение със средноевропейската стойност за ЕС (23%).

Тогава министърът подчерта, че усилията следва да са насочени към подобряване на работната среда и оптимизиране на персонала в лечебните заведения с цел намаляване на свръхнатоварването на медицинските сестри; създаване на възможности за реално професионално развитие; утвърждаване статута на медицинската сестра като равностоен партньор в медицинския екип; достойно представяне на професията в обществото от институциите и от медиите.

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom