Министърът: Има Пулмикорт у нас, доставките за Вентолин ще бъдат възстановени

Министърът: Има Пулмикорт у нас, доставките за Вентолин ще бъдат възстановени
468×60 – top

От 7 януари 2022 до днес включително Пулмикорт е включен в списъка, който се генерира автоматично в електронната система за проследяване на наличности, която се администрира от ИАЛ. За този период износът му е временно спрян. За три месеца – от септември до декември 2021 г. са доставени 51 565 опаковки. Към момента има наличност на продукта в складовете за търговия на едро. За месец януари фирмата производител е заявила, че ще достави 18 000 опаковки, за месец февруари – 14 000 опаковки и за месец март –още 14 000 опаковки.

Това каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов по време на днешния блиц контрол в парламентарната здравна комисия относно липсващите лекарства Вентолин (бронходилататор) и Пулмикорт (кортикостероид). Медикаментите се изписват при деца с астма, с хронични белодробни заболявания, в ситуации на бронхоспазми и при деца, които са родени преждевременно, особено преди 32 гестационна седмица когато има случаи на бронхопулмонална дисплазия.

„За другия лекарствен продукт Вентолин са преустановени продажбите от 1 ноември 2021 г. поради непредвидено увеличено потребление, като имаме уверението, че доставките ще бъдат възстановени от февруари“, каза още проф. Сербезова.

В отговор на въпрос на народния представител от ДБ д-р Александър Симидчиев какво предстои по отношение на мерките за овладяване на пандемията проф. Сербезова съобщи за изготвения Националния оперативен противоепидемичен план, който определя стратегическата рамка при различни нива на заболеваемост.

Проф. Сербезова заяви и че се запазват и мерките на областно ниво, които РЗИ могат да предприемат.

По повод обвинението от депутатката от „Възраждане“ Елена Гунчева, че ваксините не са ефективни и съответно „зеленият сертификат“ – ненужен, проф. Сербезова обясни подробно как са създадени ваксините и че са преминали през всички етапи за одобрение.

Д-р Симидчиев добави, че ваксините намаляват с 60% трансмисията на вируса, освен че намаляват хоспитализациите със 70% и смъртността с 90%.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom