МТСП дава 2 млн. лв. за по-достъпна среда за хора с увреждания

МТСП дава 2 млн. лв. за по-достъпна среда за хора с увреждания
468×60 – top

Общини, областни управи и други публични и държавни институции ще могат да кандидатстват с проекти за осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания, както и за изграждане на детски занимални за децата на служителите си.
Финансирането ще е по проект „Красива България“ и е в размер на общо 2 млн. лв. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Средствата са осигурени с преразпределение на финансирането по Националния план за действие по заетостта.

Проектите за достъпна среда ще варират между 30 000 и 170 000 лв. Минималният размер би стигнал за изграждането на външна рампа или вертикална платформа, за да улесни достъпа на хора с увреждания до институциите. По-скъпите проекти могат да включват и външен асансьор, обясни Русинова.

Общините ще трябва да осигурят 5% от бюджета на проектите. Администрациите, които предложат по-висок процент съфинансиране, ще получат повече точки в класирането, добави тя.

Финансирането на проекти за създаване на детски кътове и занимални в публични сгради ще улесни работещите в тях и ще им даде възможност да съвместяват по-добре личния с професионалния живот.

„Това е тема, която е много важна за всички работещи родители“, каза министър Русинова.

По тази мярка институциите ще могат да кандидатстват с проекти между 20 000 и 70 000 лв.

С отделения ресурс от 2 млн. лв. ще могат да се финансират между 30 и 70 проекта.

Набирането на предложения започва от днес. Срокът за подаването им е 1 месец.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom