Над 1 млн. лева липси установиха в здравното министерство

Над 1 млн. лева липси установиха в здравното министерство
468×60 – top

Над 1 милион лева липси са установени в Министерството на здравеопазването. Това стана ясно от думите на здравния министър д-р Петър Москов по време на парламентарен контрол.
В отговор на въпрос за корупцонния риск във ведомството, министърът уточни, че е изпратил над 10 доклада на Инспектората към здравното министерство до прокуратурата, СДВР и ДАНС през 2015 година и в началото на 2016-та. През това време са направени две съвместни проверки от дирекции в министерството, които са отчели липсите на дълготрайни материали и нематериални активи, включително и на канцеларски материали за внушителните над 1 милион лева.
След извършена административна проверка са констатирани незаконосъобразни действия на редица служители, които също са докладвани, поясни още Москов.
От думите на здравния министър стана ясно още, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) дължи над 190 милиона лева на чуждестранни фондове и здравни каси, осигурили здравни услуги на наши граждани на територията на Европейския съюз.
„Изплатени на здравноосигурени лица за извършени от тях разходи в чужбина – 201 000 лв. или 21,7% от заложените в плана за 2016 г. Средствата изплатени от РЗОК на договорни партньори на НЗОК за чужди осигурени лица, по време на тяхното пребиваване в България са в размер на 1 681 000 лв. или 56% от заложените в плана. Извършените към други държави-членки плащания по неприключени суми по техни искове по реда на старите и новите регламенти са в общ размер на 31 424 000 или 55% от заложените в плана. За периода са постъпили 1 331 000 лева плащания от други държави-членки по искове на НЗОК. Общият размер на разходите е 31, 975 млн. лева или 53,3% от заложените в плана за тази година“, обясни Москов.
По думите му с Германия вече е постигнато споразумение за разсрочване на задълженията и се преговаря с останалите страни, на които НЗОК е длъжник.
Д-р Петър Москов си позволи да направи коментар по повод на медийна публикация, в която се твърди, че у нас съществува листа на чакащи онкоболни пациенти, като причината за това е липсата на капацитет.
„Няма нито един онкоболен, който е извън рамките на терапевтичния си план, в който е отразено кога каква оздравителна процедура следва и се записва в съответната листа на болницата“, категоричен бе той. По отношение на проблема с липсата на апаратура в СБАЛ по онкология в кв. Дървеница, Москов обяви, че е разрешен. „В болницата в Дървеница вече също няма чакащи за лъчетерапия, защото това отвратително правителство достави 3 нови уреда“, каза министърът.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom