Намаляват болничните легла с до 90%

Намаляват болничните легла с до 90%
468×60 – top

Орязването на болнични легла в частните и общинските лечебни заведения, в резултат на здравните реформи, е от 20% до 90%.Това съобщиха от организациите, които представляват тези болници.

Подкрепени от пациентски и неправителствени организации, директорите на лечебните заведения са единодушни, че резултатът от тази реформа ще затрудни достъпа на пациента до лечение и ще увеличи драстично частните разходи за здраве.

От Центъра за защита на правата в здравеопазването прогнозират, че много от общинските болници в България ще фалират до края на годината. Лекарският съюз поиска отмяна на редуцирането на броя на леглата в болниците

След първи април, по новите правила, според които Здравната каса заплаща, леглата на общинската болница в Севлиево са орязани с 51%. Частната АГ болница „Свети Лазар“ в столицата пък е орязана с цели 84%, информира д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници и директор на столичната болница „Св. Богородица“:

Закриването на болници пък, от своя страна, ще затрудни лечението на пациентите и ще увеличи личните им разходите за здраве, добавя д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването:

Към момента законовите промени, които въпросните организации са атакували в съда, са 27. Националната здравна карта също е в Конституционния съд, като предстои да бъде разгледана на 28-и юни.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom