След пандемията Великобритания подготвя национален план за психично здраве

След пандемията Великобритания подготвя национален план за психично здраве
468×60 – top

Анализ на Националната здравна служба на Великобритания (NHS) показа, че броят на пациентите, насочени за специализирана психиатрична помощ, е достигнал рекордно високи нива в края на 2021 г., съобщи pharmatimes.com.

Кралският колеж на психиатрите потвърди, че пандемията е довела до безпрецедентно търсене на психиатрично-здравни услуги и психиатрите се стараят с всички сили да преодолеят трудностите и да се справят с нарасналото търсене. Според колежа „ситуацията се превръща в невъзможна за управление“.

През 2021 г. 4,3 млн. пациенти са били насочени към психиатър по повод на тревожност и депресия, отбелязва NHS Digital. Повечето от тях – 1,025 млн. (малко под една четвърт) – са били деца и юноши. Близо 1,4 млн. от всички, изпратени към специалист обаче все още чакат лечение.

В контекста на тази безпрецедентна криза говорител на правителството каза: „Ние се ангажираме да гарантираме, че всеки има достъп до помощта и съветите, от които се нуждае, поради което инвестираме допълнителни 2,3 млрд. паунда годишно в услуги за психично здраве до 2023/24 г. Това е допълнение към сумата от 500 млн. паунда, която сме предоставили за справяне с въздействието на пандемията. Ще започнем общонационална дискусия, за да представим разработването на нов дългосрочен план за психично здраве по-късно тази година“.

Днес експертите смятат категорично, че COVID-19 е очертал един значим и широко разпространен проблем – кризата на психичното здраве. Според тях изолацията и липсата на социални контакти, които потискаха хората през последните две години, са оказали пагубно въздействие върху днешната младеж, а ограниченията и промените в ползването на здравни услугите са довели до това, че по-малко хора са потърсили медицинска помощ за своето психично здраве по време на пандемията и това се отнася с много голяма сила за подрастващите, за младите майки, както и за медицинските сестри и персонала на NHS.

Д-р Ейдриън Джеймс, президент на Кралския колеж на психиатрите, коментира спешната нужда от по-активни действия от страна на правителството.

„Имаме нужда от изцяло финансиран план за услуги за психично здраве, подкрепен в дългосрочен план от разчети за необходимите специалисти, докато страната се справи с най-големия срив в областта на психичното здраве, познат от много поколения насам“, подчерта той.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom