НА ВСЕКИ 8 СЕКУНДИ ЕДИН ЕВРОПЕЕЦ УМИРА ЗАРАДИ СЪРДЕЧНОСЪДОВО ЗАБОЛЯВАНЕ

НА ВСЕКИ 8 СЕКУНДИ ЕДИН ЕВРОПЕЕЦ УМИРА ЗАРАДИ СЪРДЕЧНОСЪДОВО ЗАБОЛЯВАНЕ
468×60 – top

Първичната профилактика на дислипидемиите в България като медицински и социален проблем бе една от темите, дискутирани в заседание на Комисията по здравеопазването към 43-тото Народно събрание. Проблемът бе обсъден по инициатива на Дружеството на кардиолозите в България

Доц. Мария Токмакова, специалист кардиолог в УМБАЛ „Св. Георги“, представи данни според които сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за смъртност в Европа. Всяка година живота си губят над 4 000 000 европейци, което е средно по 11 000 души на ден или по един човек на всеки 8 секунди.

Негативната статистика налага необходимостта от ранно идентифициране на пациентите с висок сърдечносъдов риск. Рисковите фактори са пушене, диабет, артериална хипертония, дислипидемия (нарушения в мастната обмяна). Според специалистите, основният рисков фактор за коронарна болест и причина за развитие на коронарна атеросклероза е LDL –холестеролът или т.нар. „лош холестерол“.

Бъдещият председател на Дружество на кардиолозите в България проф. д-р Арман Постаджиян коментира, че покачването на нивата на LDL-холестерола доказано сигнализира за риск от развитие на сърдечносъдово събитие, а понижаването му го намалява значително.

Контролирането на нивото на LDL – холестерола е от значение и за пациентите с фамилна хиперхолестеролемия (ФХ), при които заради генетични мутации, черният дроб е неспособен да преработи излишното количество „лош холестерол“. Резултатът е много високи нива на LDL, които могат да доведат до преждевременни сърдечносъдови заболявания. В същото време ФХ е най-честото наследствено генетично заболявания, което все още остава недиагностицирано.

Приблизително 3.5–4.5 млн. хора в Европа страдат от него, като 33% от хората с ФХ са с коронарна болест на сърцето. Изследванията сочат, че рискът от преждевременна сърдечносъдова болест е около 20 пъти по-висок при нелекувани пациенти с ФХ, а между 9% и 12% от всички хора прекарали сърдечносъдов инцидент са с генетичното заболяване. Данните за България сочат, че 73% от пациентите с ФХ са с много висок сърдечносъдов риск, а останалите 27% са с висок. 65% от пациентите с това заболяване имат и сърдечносъдова болест.

Доц. д-р Васил Велчев, председател на Дружество на кардиолозите в България, представи проект на професионалната организация на тема „Ранно идентифициране на пациенти с тежки дислипидемии – медицински, социални и икономически ползи или как да спасим човешки живот. Целта е да се постигане ранно идентифициране нависоко рискови пациенти с фамилна хиперхолестеролемия, да се установи връзка между лекари, лаборатории и пациенти, както и да се проведе информационна и образователна кампания за ФХ.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom