Проучване на CDC сочи: Рискът от смърт при неваксинирани срещу COVID е 11 пъти по-висок

Проучване на CDC сочи: Рискът от смърт при неваксинирани срещу COVID е 11 пъти по-висок
468×60 – top

Рискът от смърт при COVID-19 е 11 пъти по-висок при неваксинираните в сравнение с риска при хората, получили ваксина, сочат данни от мащабно проучване на Центровете за контрол и превенция на заболяванията CDC на САЩ, цитирано от телевизия CNBC.

Проучването включва няколко показателя – заразени с COVID-19, хоспитализации и смъртни случаи в 13 държави. Проследени са повече от 600 000 случая на COVID-19 от април до средата на юли и са групирани според ваксинационния статус на пациентите.

Резултатите показват, че при неваксинираните е била налице близо 4,5 пъти по-голяма вероятност да се заразят с вируса, над 10 пъти по-голям е бил рискът да бъдат хоспитализирани поради инфекцията, както и 11 пъти по-голям риск да умрат от болестта.

По-ранно изследване на CDC, основано на данни от 43 127 случая на COVID-19 в региона около Лос Анджелис и направено между май и юли, установи, че неваксинираните хора са 5 пъти по-склонни да се заразят и е 29 пъти по-вероятно да попаднат в болница с вируса.

„Ваксините работят. Имаме научните инструменти, от които се нуждаем, за да обърнем посоката на тази пандемия“, заяви директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията д-р Рошел Валенски.
По данни на CDC около 54% от американците вече са ваксинирани.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom