Неваксинираните пациенти с COVID-19 да си плащат лечението, искат болниците

Неваксинираните пациенти с COVID-19 да си плащат лечението, искат болниците
468×60 – top

Неваксинираните пациенти с коронавирус в болница да заплащат част от разходите по лечението си. Това ще поиска Българската болнична асоциация от Министерството на здравеопазването заради големия брой неваксинирани, които по време на четвъртата вълна на пандемията претоварват здравната система в страната.

При положение че пациентите имат свободен и безплатен достъп до ваксини у нас и след като данните от цял свят показват, че над 91% от постъпилите в болница не са ваксинирани, считаме, че е време да дадем ясен сигнал, че неваксинираните пациенти „струват“ на всички ни висока цена, заявяват в своя позиция от ББА.

Те подчертават, че въпросната висока цена има не само финансово изражение, а включва и изтощение на медицинския персонал и усложняване на проблема с недостига на кадри.

От асоциацията заявяват, че на фона на растящите разходи в целия сектор и недофинансираните пътеки за лечение на коронавирус, тези, които избират без медицинска причина да не се ваксинират, трябва да споделят поне част от своята отговорност към обществото.

Исканите промени ще бъдат предложени чрез допълнение на Наредбата за осъществяване на право на достъп до медицинска помощ, като се даде възможност лечебните заведения да получават доплащане за лечението на неваксинирани пациенти, заболели от COVID-19, освен ако не разполагат с медицинска причина да не могат да се ваксинират. Друг възможен вариант според ББА е Министерството на здравеопазването да определи фиксирана сума за доплащане на лечението на неваксинирани пациенти.

Съгласно данните на Единния информационен портал към 13 октомври 91.49% от новопостъпилите пациенти в болници у нас не са ваксинирани. В същото време едва 23.5% от населението на страната ни е ваксинирано към 12 октомври.

Българската болнична асоциация припомня, че през август и септември е провела информационна ваксинационна кампания с подкрепата на Българския лекарски съюз, Националната пациентска организация, Националното сдружение на частните болници, Българския фармацевтичен съюз, Центъра за защита правата в здравеопазването, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Целта на кампанията беше чрез доказани професионалисти да отговори на най-важните въпроси относно смисъла на ваксините за смекчаването на удара от новата вълна на пандемията.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom