Кунчев уплашен от липсата на критерии на българите да отсяват неверни новини

Кунчев уплашен от липсата на критерии на българите да отсяват неверни новини
468×60 – top

Аз съм уплашен от нивото на разпространение на неверни новини, слухове и всякакви теории на конспирации. В нашето общество има силна почва на развитие, прекалено много хора нямат критерии да отсяват вярно от невярно. Това заяви пред Нова телевизия главният държавен здраве инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Думите му са по повод слуховете, че училищата ще бъдат затворени в края на октомври. Той е категоричен, че няма причина държавата да затваря училищата, тъй като заболеваемостта у нас не го налага.

По думи на Кунчев на Балканите, заедно със Сърбия, сме с най-ниска заболеваемост.

Той отрече и слуховете, че се подготвят готови конструкции на КПП-та за повторното им поставяне. „Коя е тази държава, която ще иска да си провали икономиката, да спре социално-икономическия живот и да плаща за безработица?“, изрази недоумение здравният инспектор.

Здравният инспектор обясни, че не могат да се вземат еднакви мерки за всички училища, тъй като те броят на учениците е различен. По негови думи може да се мисли за преминаване към онлайн обучение за цялото училище само ако има случаи на заразени ученици в повече от една паралелка.

Според доц. Кунчев, ако има ръст на заразените ученици, родителите сами ще спрат децата си.

Той представи и конкретни числа за прагове, при които училищата да бъдат затваряни, като докладът е изготвен от Института по инфекциозни болести.

„Колегите от подготвиха такъв доклад, но той е доста сложен и научен – така трудно ще намери приложение в практиката. Специално за училищата те са поставили 10% заразени ученици. Такъв процент е определил само Израел и се придържа към него“, обясни Кунчев.

Според него обаче вкарването в подобни граници пречи. „Не е едно и също в един областен град да имате 100 заразени, но 95 от тях да са в старчески дом. За какво да го затваряме този град? Но ако са пръснати в целия град е друго. Толкова е динамична ситуацията“, поясни той.
Здравният инспектор подчерта, че е важно как се разпространява вирусът – централизирано или разпръснато. При дифузно разпространение мерките трябва да се затегнат. Според него обаче няма да се стигне до затваряне на градове.

Доц. Кунчев обясни, че прагът на заболеваемостта е различен за всяка седмица и все още няма статистика за коронавируса, за да могат да се предвидят резултатите. „Ако живеем 5-6 години с него, ще имаме такава възможност. В момента е въпрос на анализ“, посочи здравният инспектор.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom