Недостиг на 4 млн. медици очаква Европа до 2030- година

Недостиг на 4 млн. медици очаква Европа до 2030- година
468×60 – top

До 2030 година в Европа ще има недостиг от 4 милиона медицински специалисти, в световен план цифрата е 14 милиона. В момента на Стария континент има 1,4 милиона свободни места за здравни кадри.

Това съобщи във Варна проф.Тодорка Костадинова от Медицинския университет, която бе ръководител от българска страна в мащабен европейски проект „Човешките ресурси – основен капитал на здравната система“. Проектът, в който участваха почти всички държави от ЕС, бе финансиран от ЕК, а асоциирани партньори по него бяха СЗО и Югоизточната мрежа за здраве.

Недостиг на медицински кадри изпитват всички страни в Евросъюза, но най-сериозен е дисбалансът в Източна Европа, посочи Костадинова. По думите й в рамките на проекта са обобщени конкретни предложения за решение на проблемите, които вече са представени на ЕК. С тях ще бъдат запознати още ЕП, както и правителствата на държави в ЕС.

Най-сериозен е недостигът на лекари и медицински сестри, отчете Костадинова, пише БТА. По думите й това е причината на европейско ниво вече да се говори са създаване на нови специалности – професии, които да подпомагат тези кадри.

Българските министерства на образованието и на здравеопазването вече реагираха и дадоха старт на две нови специалности – парамедик и лекарски асистент, допълни Костадинова. Обучението по тях започва още през тази есен в медицинските колежи в страна. Професиите ще бъдат регулирани.

Като конкретен резултат от проекта Костадинова посочи и създаването на европейска мрежа от експерти, в която вече са поканени над 120 българи. Тези специалисти ще помагат да се наблюдава какви кадри липсват в системата и как да се планират човешките ресурси.

Участниците в проекта стигнаха до извода, че е необходимо да се въведат единни стандарти за обучението на здравните кадри, каза още Костадинова. По думите й предстои да се правят общи работни групи, които ще обсъждат учебните планове, за да може всеки завършил в рамките на Европа да има определен набор знания и умения.

В резултат на проекта във Варна ще бъде открит Център по трансформативно обучение и здравни грижи, който ще е към СЗО, каза Костадинова. Експертите в него ще наблюдават системата и разработват нови програми за изграждане на компетентност на кадрите, както и ще планират нови професии и политики.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom