8 000 души ощетени от новата медицинска експертиза

8 000 души ощетени от новата медицинска експертиза
468×60 – top

Близо 8 000 души са получили по-нисък процент за вид и степен на увреждане или намалена работоспособност за половин година.

Данните представи омбудсманът Мая Манолова пред журналисти преди заседанието на Националния съвет за хората с увреждания, на което ще бъдат обсъдени предложените изменения в Наредбата за медицинската експертиза.

Тя припомни, че още през месец август миналата година е предупредила, че при приемането на промените в Наредбата ще бъдат ощетени хиляди български граждани. Манолова посочи, че измененията в медицинската експертиза не са начин за борба с фалшивите телкове, както и да се ощетяват хора в уязвимо положение под мото „че се бориш с измамите и източването на публични фондове“.

Тя има забележки и към предложенията за промени в медицинската експертиза и предвижда, че отново ще има ощетени граждани, които разчитат на подкрепа. Манолова отчете, че предложените изменения в Наредбата за медицинската експертиза са крачка напред, но тя е недостатъчна и след месеци може да се наложи да има нови промени.

Общественият защитник настоява да бъдат взети предвид всички съпътстващи увреждания при оценката на намалената работоспособност или при оценката на вида или степента на увреждането.

„Истинското решение на проблема ще бъде, след като бъде направена цялостна реформа в медицинската експертиза след въвеждането на истинска индивидуална оценка“, отбеляза тя.

Манолова отново разкритикува, че винаги промени в медицинската експертиза се правят в една посока – да ощетяват българските граждани.

Тя разясни, че Министерство на здравеопазването и Министерство на труда и социалната политика (МТСП) са поели ангажимент, че гражданите, които са били ощетени след 3 август 2018 г., ще имат право да минат на преосвидетелстване.

Манолова обаче не вижда подобно предложение в промените в методиката на медицинската експертиза.

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom