Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • Професията „медицинска сестра“ ще бъде обявена за защитена
      • 40% ръст на субсидията за леглоден в психиатричните структури предлага МЗ
      • Над 300 лекари от 14 държави обсъждаха в София нови хоризонти в медицината
      • EMA потвърди: Антиандрогенните лекарства срещу алопеция причиняват суицидни мисли
      • Частните болници отново ще провеждат обществени поръчки за лекарства по НЗОК
      В къщи / Новини / СЗО: Близо 3 млн. смъртни случая в света годишно са свързани със солта в храната

      СЗО: Близо 3 млн. смъртни случая в света годишно са свързани със солта в храната

      отGP News публикувано на 04.04.2023 Новини
      солта в храната

      В световен мащаб високият прием на натрий, основно чрез консумация на солена храна, причинява около 3 милиона смъртни случая годишно, съобщи СЗО.

      За да подпомогнат ограничаването на готварската сол, експерти на световната организация са разработили препоръки относно използването на заместители на солта с ниско съдържание на натрий, които се основават на ясни доказателства и данни, потвърдени от науката.

      Тази стъпка е част от политиката на СЗО за ограничаване приема на натрий като част от препоръчителния хранителен режим за намаляване на артериалното налягане, риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и коронарна болест на сърцето.
      През 2013 г. държавите-членки се споразумяха за формулирането на една глобална цел – намаляване на средния прием на натрий от населението с 30% до 2025 г. с цел превенция и контрол на незаразните заболявания.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Сега СЗО кани всички заинтересовани страни да коментират проекта за заместителите на солта в рамките на онлайн обществена консултация.

      От световната организация поясняват, че заместителите на солта с ниско съдържание на натрий са алтернативи на обикновената готварска сол (натриев хлорид) както като съставка на предварително опаковани храни, така и като сол, добавена към храни и напитки от потребителя.

      Тези алтернативни соли включват по-малко натрий от обикновената сол и често в тях се добавят калиев хлорид със или без други агенти, за да се постигне вкус, подобен на обикновената сол. Използването на заместители на солта с ниско съдържание на натрий все повече се разглежда като потенциална стратегия за понижаване на артериалното налягане на национално ниво. В този смисъл СЗО смята, че е редно националните здравни власти и обществените организации, които развиват дейност в тази сфера, да обърнат повече внимание на такива мерки.

      Тъй като в момента липсват глобални насоки за употребата на тези заместители, световната организация предлага на вниманието на здравните експерти и политици своя пръв проект за използването на заместители на солта.

      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER
      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Шестте медицински хеликоптера ще струват около 113 млн. лв.
      СледващаПродължаване
      Удължават договора между НЗОК и фармацевтите
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене