Д-р Стоян Борисов: До 14 юли се очаква да подпишем нов анекс с НЗОК

Д-р Стоян Борисов: До 14 юли се очаква да подпишем нов анекс с НЗОК
468×60 – top

До 14 юли БЛС  се очаква да подпише нов анекс с НЗОК, в който да бъдат включени скринговите изследвания при хоспитализация на пациенти. Това е решил Управителния  съвет на БЛС, съобщи главния секретар на Лекарския съюз д-р Стоян Борисов.

„Решението, което взехме е за подписване на нов Анекс към НРД до 14 юли, в който да бъдат включени скрининговите изследвания за коронавирус на всички хоспитализирани пациенти. Предлагаме цена, която ще е много по-ниска от цената на индивидуален тест за COVID-19. Ние ще говорим за т.нар. имунологични тестове, които стават много бързо – от 10 до 30 минути и при тях се търси антитяло или антиген. В скрининговите тестове влизат и PCR тестовете в пулове. Те се правят на 5 или 10 човека, но след това ако има положителен резултат, трябва да се направят отделно на всеки от тях. Все пак, когато се изследват големи групи, тези тестове стават по-бързо, а и голяма част от групите са отрицателни. Това предлагаме ние. Не може да има 100% сигурност, но все пак е по-голяма, отколкото, ако липсват. Това и превенция на заболяването е една сигурност за работещите в лечебните заведения и за пациентите“, каза той.

„Цената на клиничната пътека също е много ниска – 618 лева и също ще се опитаме да я променим. Това е единствената пътека, която няма минимален престой. Можем дори да искаме цена на ден, защото се оказа, че средният болничен престой на пациент с COVID е 20 дни, което е много. Пациентите, след като получат клинично подобрение, не се изписват докато не покажат отрицателен резултат на PCR теста. Оказва се, че има пациенти, които над 20 дни нямат негативен резултат, въпреки че курсовете им на лечение са завършени, а клиничните им показатели са в норма. Има предложение тези пациенти да се изпишат и да останат под домашна карантина до негативен резултат. По този начин хем ще се облекчи системата, хем на тези хора ще бъде запазено психическото здраве. Оказа се, че много болни развиват депресия от продължителното стоене в болницата, от това, че нямат право на свиждане и са заобиколени от медицински персонал работещ с лични предпазни средства“, каза още д-р Борисов.

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom