Някои райони от България попадат в рискови зони за вируса Зика

Някои райони от България попадат в рискови зони за вируса Зика
468×60 – top

Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че някои райони от България попадат в рискови зони за вируса Зика, тъй като в тях е бил засичан комарът, преносител на въпросния вирус. Д-р Кунчев препоръча при наличие на комари, по възможност да носим дрехи с дълги ръкави, за да се предпазим, а също и да оглеждаме тялото си за кърлежи, тъй като колкото по-рано премахнем един кърлеж, толкова по-малък е рискът за нас.

„Теоретичен риск от пренос на вируса Зика винаги има. Все още за България, а и за по-голямата част от Европа рискът може да се определи като нисък. Разбира се, с течение на времето страните, които имат много интензивни контакти с този свят – Испания, Португалия, Франция – ще внесат и повече случаи на заразени със Зика, което обаче не значи местно разпространение, тъй като такова все още в Европа няма,” подчерта инспекторът.

„Много внимателно трябва да говорим по отношение на Зика, защото е ясно, че много информации излизат и хората се страхуват. Истината е, че като заболяване при нормален човек той протича изключително леко, много по-леко от повечето летни грипове, с които ще се срещнем. Тук рискът е фокусиран основно в групата на бременните жени, поради опасността от развиване на малформации, на микроцефалия, което е с вероятност от 5 до 10%,” добави Кунчев.

„Сега, някои части от България наистина попадат в т.нар. междинната рискова зона, с оглед на това, че при по-високи температури сме засичали наличието на комара, отговорен за преноса на вируса. Той не е чак толкова широко разпространен при нас, но е факт, че го има. И с постепенната промяна в климата вероятно още повече ще го има. Така че ние също сме предвидили някои мерки за засилване на надзора върху него – къде има такива огнища – особено този сезон заради многото пролетни дъждове има много места със задържани води, където теч на водата няма, а това са идеалните условия за развитие на комари при високи температури. Така че ние предвиждаме да поговорим с общините и да заострим вниманието им върху необходимостта да продължат мерките за дезинфекция, които те вече предприеха, за да намалим популацията на комарите, а оттам и риска за хората,” информира още главният здравен инспектор.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom