ОБЕДИНЕНИ УСИЛИЯ В ТЪРСЕНЕ НА КАЧЕСТВЕНО И ДОСТЪПНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

ОБЕДИНЕНИ УСИЛИЯ В ТЪРСЕНЕ НА КАЧЕСТВЕНО И ДОСТЪПНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
468×60 – top

В присъствието на представители на всички отговорни и ангажирани в каузата за здрава нация страни – правителство, медицинска общност, пациенти и бизнес, в София се проведе първата по рода си дискусия за търсене на общи решения за качествено и достъпно здравеопазване. Събитието премина под надслов „Бизнес форум ФАРМА – Полезни политики, достъпни решения, иновативни подходи“.

Партньорство за здраве бе основният акцент на форума и тема на първия панел, в който своите визии, цели и политики представиха министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, евродепутатът д-р Андрей Ковачев, основател на групата в Европейския парламент за преодоляване на здравните неравенства в ЕС, председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова-Проданова, медицинският директор на „Актавис” ЕАД Валентин Димитров и изпълнителният директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) Деян Денев.

Министър Москов отбеляза, че е необходима трансформация на модела на управление на здравеопазването, който да се основава на сътрудничество между всички заинтересовани страни и широк кръг държавни и обществени участници. В тази връзка той изрази категоричната подкрепа на българското правителство за обединяване усилията в осигуряване на качествено, модерно и достъпно здравеопазване у нас.

Председателят на Комисията по здравеопазване към 43-тото Народно събрание д-р Даниела Дариткова приветства инициативата и предложи дискусиите по отношение на здравната реформа да се пренесат в рамките на Комисията, където да се търси балансиране на мненията на всички участници в процеса.

„Европейските пациенти – равни, но не съвсем” бе темата, която постави на фокус д-р Андрей Ковачев, евродепутат (ЕНП/ГЕРБ), заместник-член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския парламент. Под негова егида миналия месец в ЕП бе официално учредена Група на евродепутати, които ще работят по проблемите на достъпа на европейските пациенти до качествена медицинска грижа. България е първата страна в Европа, в която се представят на местно ниво целите, мисията и политиките на общоевропейското партньорство за равен достъп до качествено лечение. Д-р Ковачев съобщи, че именно в рамките на тази работна група ще бъдат предприети стъпки за измерване на здравните неравенства в страните членки на ЕС, след което ще бъдат начертани политики за уеднаквяване на стандартите в здравеопазването.

Работната група е създадена в резултат на сформираното в края на 2014 г. Европейско партньорство за осигуряване на равен достъп до здравни грижи (Patient Access Partnership), което е учредено от Национална пациентска организация и Европейски пациентски форум и което ще работи в посока намиране на иновативни решения за намаляване на неравенствата по отношение на достъпа до качествено здравеопазване в Европа.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom