Надя Василева: България може да стане обучителен център за медсестри от Индия и Бангладеш

Надя Василева: България може да стане обучителен център за медсестри от Индия и Бангладеш
468×60 – top

Отдавна имам идея България да се превърне в обучителен център за медицински сестри от Индия, които да запълнят празнината в сектора в страната, но и в цяла Европа, особено след пандемията от коронавирус. Това каза председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева пред Bloomberg TV.

„Можем да привличаме чужди студенти, които да учат в България за медицински сестри. Да се изпращат от Индия хора, които искат да бъдат обучени в България, стоят тук колкото е необходимо за обучението, създават стойност в България, след това ги изпращаме, където ги търсят“, каза Надя Василева.

По думите й проблемът са държавните институции. „В момента текат разговори с Министерството на образованието и е много важно медицинските институти да заявят своя капацитет и да кажат колко места има за такива хора. Чужденците, идвайки тук, ще учат и езици. По този начин може да се реши и проблема с недостига на медицински сестри у нас“, каза Василева.
„Надявам се да се повишат заплатите на сестрите тук, за да може да има повече желаещи да останат тук. Но дори ако се насочим само към обучение на медицински сестри, това ще има много положителен ефект за България“, каза още Василева.
Според нея от началото на годината има доста сериозно раздвижване в желанието на работодателите да назначават хора, но за съжаление не могат да ги намерят. 

„Едно време за една отворена позиция кандидатстваха над 100 човека, а сега ако има трима, е много радостно. Заетостта се вдига и това прави много трудно намирането на хора за всички позиции. Самите работодатели ожесточено се борят за талантите и по този начин се вдигат цените на труда. Миналата година увеличението на заплатите беше между 10% и 15%. Тази година, имайки предвид инфлацията и липсата на кадри, няма да се учудя – ако не се вземат сериозни мерки и не се влеят свежи попълнения на кадри – може да порасне и повече“, подчерта Василева.

По думите й другата причина е ситуацията в Украйна. Много работодатели са се надявали на потенциала на украинските бежанци – около 590 са назначените на работа украински граждани след началото на войната, но работодатели споделят, че те много бързо сменят работните си места. „Не трябва да забравяме, че това не са икономически бежанци, а хора, които бягат от война и които в по-голямата си част възнамеряват да се приберат в родината си“, каза Василева.

„Не би трябвало да разчитаме на украинците като потенциал, освен ако те нямат желание да дойдат в България. Трябва да търсим потенциал от трети страни и страни в Азия като Виетнам, Бангладеш, Индия, която е с безкраен контингент“, допълни тя.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom