Епидемиолог: „Омикрон“ ще ни върне в изходна позиция

Епидемиолог: „Омикрон“ ще ни върне в изходна позиция
468×60 – top

Епидемиологът Христиана Бацелова заяви, че новият вариант на вируса „Омикрон“ определено ни притеснява, но не може да се каже дали ще доминира. Очакваме СЗО да определи доколко да се притесняваме от него. За съжаление при него се наблюдават доста промени, но не може да се каже дали ще има пробив във ваксините, като предстои фармацевтичните компании да кажат дали ще трябва нова ваксина или не, обясни тя пред БНТ. „Омикрон“ ще ни върне в изходна позиция, сямта д-р Бацелова. Тя отбеляза, че има смисъл от бустерната доза и хората, които са минали 180 дни от втората доза, да не си измерват антителата, да не чакат, а направо да си поставят трета бустерна доза. В момента няма разрешение да се използва векторна ваксина като бустерна доза – само иРНК, поясни Бацелова.

Тя посочи, че „Омикрон“ може да се ограничи само в другите държави и да не достигне до всички. Трябва време да се определи и не може да се говори първоначално, трябва да се събере информацията, която изисква повече време. Когато е ваксиниран голям процент от възрастните, това означава, че вирусът се насочва към възприемчивите. Ако оставим децата неваксинирани, ние ги обричаме на заразяване, предупреди д-р Бацелова. Тя се надява, че много скоро ще бъдат доставени детските флакони с ваксини, като се надява още от Министерство на здравеопазването много бързо да реагират. Не може да оставим децата неваксинирани срещу „Омикрон“, каза д-р Бацелова. Реакциите от една такава поставена ваксина на децата ще бъдат очаквани – болка, отпадналост, сънливост, главоболие и няма тежко постваксинално усложнение.

Д-р Бацелова уточни, че няма причина да се очакват дългосрочни последствия от ваксините. Децата трябва да се ваксинират, за да бъдат здрави, иначе ги обричаме на интубация, тежко преболедуване и смърт, добави тя. „Няма как да бъдат прилагани ваксини, ако не са изпитвани върху различните възрастови групи. Преди това, за да започне изпитването на децата, то е започнало при възрастните. Винаги предварително е определена безопасността при възрастните, за да може да бъде свалена възрастовата група и да се достигне до децата“, категорична бе д-р Бацелова.

Според нея това е изборът – човек да бъде ваксиниран, а не да преболедува. По-добрият вариант е човек да се ваксинира, защото имунният отговор е насочен срещу спайк протеина, подчерта д-р Бацелова. За връщането на децата в училище, д-р Бацелова заяви, че липсата на контакт е най-добрата превенция в момента. Нека децата да продължават да се тестват, за да могат да се върнат на училище, допълни тя. Учителите трябва да бъдат ваксинирани и не разбирам тяхното упорство, при положение, че МОН много точно и ясно обясни всичко, категорична беше д-р Бацелова. Тя се надява да се приложат и тук адекватни мерки за недопускането на „Омикрон“.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom