Сформира се щаб за борба с опасността от коронавируса

Сформира се щаб за борба с опасността от коронавируса
468×60 – top

Държавата сформира щаб за борба с опасността от коронавируса, който ще бъде оглавен от началника на ВМА ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.Това съобщи днес премиерът Бойко Борисов след извънредното заседание на Съвета по сигурността, предаде БНТ. В щаба влизат секретарят на МВР, ръководителят на Служба „Гранична полиция“, главният държавен здравен инспектор, предсдтавители на МвнР, и здравното министерство.

По разпореждане на министър-председателя утре ще се разиграе учение, на което ще бъде демонстрирано на живо как се реагира при откриване на коронавирус.

Премиерът призова хората, които се връщат от рискови региони, да спазват 14-дневен карантинен период.

„Поддържаме връзка с всички други държави, наблюдаваме ситуацията, но нищо друго не може да ни опази както дисциплината – хората, които се връщат от рискови места, да спазват 14-дневен карантинен период. Връщат се ученически групи, казал съм – министърът, зам.-министрите да ги чакат на аерогарата, да разговарят със семействата, да остават по домовете, докато мине съответният срок“, каза той и обясни, че имаме осигурени 1000 теста за коронавирус и те трябва да се използват пестеливо, само в случаите, в които действително има необходимост от изследване. Също така има закупени и 8000 броя предпазни облекла, допълни Борисов. По сухопътните ни граници също ще бъдат монтирани термокамери за контрол на влизащите в страната пътници, посочи той.

По този повод главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира пред журнилисти:

„Връзките между България и Италия са доста по-интензивни, отколкото с Китай, и това поставя доста по-тежки за изпълнение задачи пред нас. Контролът на летищата важи за всички, и пристигащи от Италия. Въпросът е сега да разширим този контрол и на сухоземните граници, а и да създадем условия – реакцията да е бърза при възникване на случай и да не позволим разпространение вътре в страната“.

Доц. Кунчев, както и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев бяха категорични, че без налична болестна симптоматика изследване за коронавируса не се прави, защото няма смисъл.

„Ако човек няма признаци – температура, оплаквания, не подлежи на такова изследване, няма смисъл да го прави. Броят на полетите от Италия до България е 37 седмично и с тях се връщат между 4000-5000 души. Няма смисъл те да бъдат изследвани, ако нямат признаци или не са контактували с болен човек“, каза доц. Кунчев. Проф. Тодор Кантарджиев допълни, че към момента направените изследвания за коронавирус в Националната референтна лаборатория на НЦЗПБ са 30 и всичките са отрицателни.

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom