Основният преразход в касата е от лекарства в онкологията и хематологията

Основният преразход в касата е от лекарства в онкологията и хематологията
468×60 – top

Проф. Камен Плочев:

Основният преразход в касата е от лекарства в онкологията и хематологията

НЗОК е конструирана по начин, по който тромаво, трудно и бюрократично да изпълнява това, за което е създадена – да дава по максимално лесен и достъпен начин здраве на хората. Това заяви пред bTV като първо впечатление новият управител на фонда проф. Камен Плочев.

Първото, което проф. Плочев коментира, бе преразходът на средства и очаквания дефицит в бюджета на касата. По думите му, преразходът е естествен, тъй като постоянно навлизат нови методи за лечение, които НЗОК се старае да приложи. Недостигът обаче според него е контролируем. От думите му стана ясно, че той очаква повече приходи от около 200-220 млн. лв. както от преизпълнение на приходите от здравни вноски по линия на НАП, така и от различни договори. „Просто има сключени договори, които в момента не са доизплатени, не са получени тези пари и тези пари ние ще ги получим, имаме пълна гаранция. Освен това не забравяйте сега това, че все пак сме септември месец, до декември има още време и ние мисля, че ще попълним тази дупка, дори амбицията ми е да завършим, дето се казва, на баланс“, коментира управителят на НЗОК.

И той, както и предшественикът му д-р Глинка Комитов, обаче посочи, че основният преразход в касата е за лекарства. „От лекарствата е и трябва да го кажем точно и ясно, една изключително не добре координирана и подредена система за контрол на лекарствените средства, които се използват в онкологията и в хематологията. Там има много да се работи, причината е контрол“, категоричен бе проф. Плочев. Във връзка с това той заяви, че ще се работи за това контролът да бъде реален, а системата – прозрачна и назова един от основните методи за това – съществуващият от 2009 г. код за достъп до личното медицинско досие на всеки здравноосигурен.

Управителят на НЗОК посочи предимствата на УКД като средство за контрол с думите: „Важното нещо, което фактически ние трябва да дискутираме, това е, че ако някой бръкне без тебе в здравното досие и ти пише някаква манипулация, тоест източва касата, телефонът ти звъни и ти казват – внимание, някой в момента те лекува. И ти веднага можеш да провериш кой те лекува.“ Той добави, че ако системата се надстрои с допълнително заплащане чрез застрахователни дружества, това също ще е ниво на контрол. „Застрахователните дружества, които застраховат човек искат да знаят от какво е болен. Ако човек е малко болен, внася малко вноски, нали така, ако е много болен ще внася много вноски. И ако някой си е позволил да надпише в системата повече болести, човекът ще бъде ощетен и той веднага ще алармира и ние ще коригираме тази система“, коментира проф. Плочев и допълни: „Това ми е на мен стратегията, която защитих пред парламента и аз имам амбицията да го направя и това ще работя. Аз няма да се откажа това да го работя, защото за това са ме избрали.“

Срокът за влизане в сила е-досието и е-направлението според него е краят на 2018 г., като е-рецептата по думите му може малко да се забави.

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom