Пасивно тютюнопушене при деца

Пасивно тютюнопушене при деца
468×60 – top

Брой 5/2015

В. Георгиева
Студентка по хуманна медицина VI-ти курс, Тракийски университет

Установено е, че тютюневият дим съдържа над 250 познати субстанции, увреждащи човешкия организъм чрез своя директен иритативен, токсичен, имунологичен, канцерогенен или мутагенен ефект.

Пасивното тютюнопушене при деца е сериозен проблем, като най-честите последици от него са свързани с дихателната система, която първа “се среща” с вредните вещества от тютюневия дим. Експозицията на тютюнев дим води до функционални и морфологични промени в бронхиолите и повишена бронхиала хиперреактивност.

Според различни проучвания, при децата пасивни пушачи, свиркащо дишане и хронична кашлица се срещат 20-40% по-често в сравнение с неекспонираната популация. Учените са категорични, че експозицията на тютюнев дим през ранното детство повлиява зле и психиката на детето.

Пасивното тютюнопушене по време на вътреутробния живот също се свързва с редица негативни последици. Все още няма достатъчно наблюдения за влиянието на електронните цигари върху пасивно пушещите деца, но се смята, че тяхното негативно въздействие не е по- малко от това на истинските цигари.

КупиАбонамент

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom