Пациенти с хепатит С протестираха през НЗОК

Пациенти с хепатит С протестираха през НЗОК
468×60 – top

Пациенти с хепатит С и техни близки протестираха пред централата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заради забавено съвременно животоспасяващо лечение, съобщава БНР. По данни на Сдружение „ХепАктив“ над 400 души чакат да получат скъпоструващо лекарство, което е единственият им шанс за живот.

От Касата от своя страна обявиха, че до момента при тях са постъпили документите на 260 пациенти. От тях повече от 220 са били одобрени и вече се лекуват. Протестът беше обявен вчера като акция на осъдените на смърт, защото Касата все още не е спазила обещанието си да отпусне животоспасяваща терапия, която дава шанс за излекуване и живот дори на хора в напреднал стадий на болестта, които не са се повлияли от предишни терапии.

През 2015 г. в Европейския съюз (ЕС) беше регистрирано ново лечение на хроничния хепатит С. То може да излекува повече от 90 процента от пациентите. Успеваемостта на досегашните терапии трудно надхвърля 70 на сто. Медикаментът беше включен в реимбурсната листа у нас, а от края на февруари тази година има и решение на Надзорния съвет на Здравната каса, че държавата ще плати на най-тежко болните новата терапия. Според пациентите обаче това все още не се е случило.

Одобрение на протоколите си за отпускане на лекарството чакат 440 души, а някои от нас вече ги няма, пишат пациентите в протестното си писмо.

По данни на специалистите носителите на вируса на хепатит С у нас са над 100 хил. души. Четири човека са починали, докато са чакали одобрение на терапията си, обяви председателят на Сдружение „ХепАктив“ Силвана Лесидренска пред журналисти и представители на Здравната каса.

Десетки чакат отговор дали ще получат лечение с новото лекарство вече трети месец, въпреки че законният срок е двумесечен. “Докато вие ги разглеждате просто като едни числа и протоколи, това са хора, които на мен ми звънят всеки ден и казват: „Помогнете ни, ние умираме! Какво се случва с моя протокол?“, коментира Лесидренска.

Нямаме такива сигнали, контрира доктор Величка Стаменова от Отдел „Лекарствена експертиза“ на Касата. “Тримесечно отлагане няма. В двумесечния срок са разгледани, заявявам го категорично. Ще получите информация допълнително за това кога е разгледан всеки един пациент”, обеща тя. От институцията увериха още, че единствените пациенти с отложено или отказано лечение са били медицински неподходящи. Очаква се до края на деня от Сдружение „ХепАктив“ да внесат жалба с имената на всички болни със забавени протоколи. От Касата се ангажираха да разгледат индивидуално всеки случай в най-кратък срок.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom