Пациентът в центъра на грижата – Да вземем нещата в свои ръце

Пациентът в центъра на грижата – Да вземем нещата в свои ръце
468×60 – top

В периода 15-17 април 2016 г. в София ще се проведе 19-тата годишна конференция на пациентското крило на Европейската лига за борба с ревматизма (EULAR). Домакин на конференцията е Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ). Темата на форума е „Пациентът в центъра на грижата – Да вземем нещата в свои ръце“. По време на събитието ще бъдат организирани и различни работни групи от лекари и здравни специалисти, като по този начин ще бъде постигната една от целите, които организацията си поставя, а именно подобряване на комуникацията лекар – пациент.

Официалното откриване на форума ще бъде на 15.04.2016 г., петък, от 9:00 часа в зала „Мусала 1 и 2“ на хотел Хилтън. Събитието може да бъде проследено и онлайн на адрес:
https://www.youtube.com/channel/UCFN4VDj1QuDdfcBeg1BL9xg/live

В конференцията ще участват:
Проф. Герд Бурместър – председател на Европейската лига за борба с ревматизма;
Кристина Опава и Мариос Колумас – заместник-председатели на Европейската лига за борба с ревматизма, представляващи здравните специалисти и пациентите;
Проф. Стоянка Владева – представител на Българското дружество по ревматология и професор по ревматология в Катедра „Вътрешни болести и ревматология“ на Медицински факултет към Тракийски университет – Стара Загора.
Доц. Божидар Ивков– зам.-председател на ОПЗРБ

Годишната конференция на пациентското крило (PARE) на ЕУЛАР е среща на хората с ревматични заболявания в Европа. Всяка година форумът се организира в една от страните-членки на организацията. Конференцията на ЕУЛАР се организира за първи път в България. Форумът е изключително важно събитие, по време на което пациенти, здравни специалисти и ревматолози обменят опит в сферата на грижата за хората с ревматични заболявания. Главна цел на конференцията е обучение, изграждане на увереност и вдъхновяване на делегатите и организациите, които представляват, да развиват определени умения, а така също и да обменят опит помежду си.

В света са известни над 200 вида ревматични заболявания. Основна сред тях е групата на възпалителните ставни заболявания, от които най-често срещаните са ревматоидния артрит (РА), псориатичния артрит (ПсА) и анкилозиращия спондилит, по-известен у нас като болест на Бехтерев. Тези заболявания имат голямо социално значение, защото засягат хора в активна възраст, имат широко разпространение, влошават сериозно качеството на живот на болните и водят до загуба на трудоспособност и тежка инвалидизация.

Ревматичните заболявания са сред водещите причини за инвалидност в Европа и САЩ. В ЕС живеят повече от 120 млн. души, страдащи от ревматични заболявания.Достъпът до безопасно и ефективно лечение е от първостепенна важност за тях. В България няма официална статистика за броя на хората страдащи от ревматични заболявания. По неофициални данни от ревматоиден артрит (РА) страдат около 60 хил. души, а от болест на Бехтерев – около 30 хиляди.

За ОПРЗБ:

Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) е създадена през 2010 г. Основната цел на сдружението е да оказва подкрепа на хората, страдащи от такива заболявания и за получаване на съвременно лечение, което да осигури по-добър живот.

ОПРЗБ е член на Европейската лига за борба с ревматизма (ЕУЛАР) от 2011 г. и е сред учредителите на АГОРА (обединение на неправителствени организации на хора с ревматични заболявания от Южна Европа).

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom